Noaptea aceasta, vampirii și mafioții au ședință comună, scrie Vitalie Călugăreanu într-un editorial pentru Cotidianul. Autorul scrie că „răscoala” din interiorul sistemului judecătoresc este firească – neașteptată pentru mine, care încetasem să mai cred că acolo au mai rămas oameni în măsură să ridice capul chiar și după plecarea lui Plahotniuc. „Lucrurile la Procuratură par să fi început să se miște pe bune”, consideră Călugăreanu. Călugăreanu scrie că în preajma Adunării Generale a Judecătorilor, justițiarii onești trebuie să-și unească forțele contra celor care vor să-și salveze libertatea sugrumând această țară.
Prim-ministra Maia Sandu a declarat pentru Jurnal TV că Blocul ACUM luptă pentru reforma justiției și în momentul în care justiția o să devină independentă, atunci nimeni nu va mai avea șansa să devină ceea ce a fost Vladimir Plahotniuc. Șefa cabinetului de miniștri spune că reforma justiției, reforma Procuraturii este o prioritate pe care o să se meargă până la capăt în pofida rezistenței și în pofida a tot felul de invenții din partea judecătorilor sau a altora. „Acum e momentul de reformă a justiției și asta e cheia pentru rezolvarea tuturor problemelor. Asta este paza noastră pentru ca în viitor să nu se mai întâmple lucruri care s-au întâmplat în trecut”, a notat șefa executivului.
IPN scrie că în timp ce unii judecători se pronunță pentru organizarea Adunării Generale a Judecătorilor pentru ca Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) „să răspundă la întrebări”, dar și pentru a înlătura actuala componență a CSM, alții spun că în spatele acestei inițiative s-ar putea să fie interese ascunse și grupuri de persoane care au alte scopuri. Ion Chirtoacă, judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, susține că mai întâi Consiliul Superior al Magistraturii a făcut unele numiri în diferite instanțe care au fost condamnate de societate, iar acum tot același CSM se transformă în victimă și nu vrea să fie organizată Adunarea. Aureliu Postică, judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, susține că corpul judecătoresc a fost criticat pentru lipsă de comunicare, iar platforma de comunicare a magistraților ar trebui să se regăsească în CSM. Judecătorul Oleg Melniciuc spune că nu este împotriva organizării Adunării Generale a Judecătorilor, dar spune că este deranjat de procesele ascunse ce se încearcă a fi executate prin această adunare.
Xenia Florea publică o analiză pe portalul Noi.md, despre cele 100 de zile ale Guvernului Sandu. Autoarea scrie că chiar dacă este evident că în această perioadă erau imposibile careva salturi (iată că și prim-ministrul a spus că principala reușită a echipei sale în perioada dată a fost reîntoarcerea libertății cetățenilor Moldovei, care acum „pot respira din plin pentru că au scăpat de presiunea politică”), criticii vorbesc despre insolvența a cel puțin o treime din miniștri. Florea scrie că nimeni nu a așteptat de la guvern minuni economice, dar măcar o luptă rapidă cu corupția și diversele scheme. „Reieșind din raportul prezentat, s-ar părea că procesul începe”, punctează autoarea. Totuși, ea nu exclude că guvernul a dosit informațiile despre această activitate intenționat, pentru ca înainte de alegeri să iasă cu niște dosare răsunătoare. „Există scheme serioase în economie, în justiție. Posibil că în ajun de alegeri să auzim de dosare și condamnări de rezonanță”, a conchis Florea.
Eurodeputatul Siegfried Mureșan, ales președinte al Delegației Parlamentului European cu R. Moldova, a anunțat care este „prioritatea zero” pe durata mandatului său, relatează Radio Chișinău. E vorba de apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. „Avem în momentul de față o oportunitate unică în relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană prin alegerea unui guvern proeuropean și reformator la Chișinău”, a declarat Mureșan.
Ziarul de Gardă scrie un proiect de lege trimis de Guvern în Parlament care stabilește că din 1 ianuarie 2020 companiile private de pază nu vor mai putea presta servicii de pază la obiectivele de importanță strategică a statului. Proiectul, elaborat de Ministerul Afacerilor Interne, este argumentat prin faptul că „prestarea serviciilor de pază de către organizațiile private ar putea crea premise pentru periclitarea activității instituțiilor de stat menționate în proiect”. Totodată, argumentează ministrul Andrei Năstase, proiectul de lege „va asigura nemijlocit securitatea statului”. ZdG a scris anterior că una dintre companiile private de pază care are cel mai mare succes la semnarea contractelor cu stat este „Argus-S” SRL. Aceasta este atribuită fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc.