„Discursul lui Igor Dodon la ONU, o enigmă care îngrijorează”. Aşa îşi intitulează corespondenţa sa pentru Deutsche Welle (dw.com) Vitalie Călugăreanu. El citează o declaraţie a lui Igor Dodon care a spus că găseşte vizita în SUA şi discursul de la ONU ca pe cele mai importante de anul curent în vederea promovării politicii externe echilibrate şi că se va întâlni inclusiv cu „influente cercuri evreiești” și oameni de afaceri. Călugăreanu enumeră în continuare elementele care ar trăda „substratul unei probabile conspirații Putin-Dodon”. Invocă întâlnirea din iulie 2019 cu subsecretarul de stat pentru afaceri politice al SUA, David Hale, căruia şeful statului i-a vorbit despre dorința Chișinăului ca „Statele Unite să sprijine eforturile Republicii Moldova ca statutul de neutralitate permanentă să-i fie recunoscut internațional” – un deziderat asupra căruia Dodon a insistat și la NATO. „Se pare că între blocul ACUM și Igor Dodon nu există niciun fel de „armonie” politică. PSRM și președintele Dodon a reuşit, în câteva rânduri până acum, să-și fenteze partenerii de coaliție. Înainte de a zbura în SUA, el a declarat că, „dacă socialiștii ar dori, ar crea singuri majoritate parlamentară timp de o săptămână” – o declarație care a rămas oficial fără o reacție a liderilor Blocului ACUM. Neoficial însă, fruntașii Blocului ACUM susțin că Dodon nu are niciun interes să-și asume guvernarea, în condițiile debandadei și corupției devastatoare lăsate de fosta guvernare și mai ales în pragul unei ierni în care aprovizionarea cu gaze este incertă din cauza sistării tranzitului de gaze rusești prin Ucraina, de la 1 ianuarie 2020”, conchide corespondentul de la Deutsche Welle.
Ziarulnational.md publică o serie de ştiri despre condamnarea unor declaraţii ale lui Igor Dodon ce provoacă de câteva zile discuţii largi şi anume cele în care ar fi admis pentru presa rusă că Aeroportul şi postul Giurgiuleşti ar putea fi gestionate ulterior de investitori ruşi. „Sunt pe înţelesul nostru”, a admis el în presa rusă. Ex-președintele Parlamentului, deputatul Andrian Candu, consideră că actuala guvernare ar intenționa să dea pe mâna rușilor „porțile țării”.
„Deci, despre aceasta este vorba?!”, a scris Candu pe pagina sa de Facebook. „Deși inițial doar am bănuit, acum lucrurile sunt foarte clare. Strategia pusă la punct de Alianța pro-rusă PSRM-ACUM este ca cele mai importante active alte statului, considerate „porțile” țării, să fie date pe mâna rușilor”.
În cotidianul.md, Alex Cozer continuă o idee pe care o formula luni dimineaţă la Europa Liberă Igor Volniţchi şi anume că „puzderia de candidați de pe dreapta, care nu-i plac lui Năstase, i se pot totuși dovedi de ajutor. Ar putea trage după ei, în primul tur, mai mult electorat de dreapta, care de regulă e destul de pretențios în a ieși la urne”. Cozer crede că candidatura lui Țîcu, un intelectual foarte bine văzut de unioniști, ar putea scoate la urne un val important de alegători, care altfel nu s-ar fi putut regăsi printre celelalte oferte. Doar că Octavian Țîcu trebuie să se gândească și la turul II, sugerează autorul. Atât lui Ţicu, cât şi lui Năstase ar trebui să fie atenţi la retorica pe care o au unul în raport cu altul, pentru că, criticându-se reciproc, pot determina o parte din electoratul lor să nu-l voteze pe celălalt şi invers, iar acest lucru ar putea facilita victoria lui Ceban. „Alegătorii de pe dreapta au nevoie de responsabilitate, seriozitate, maturitate, echilibru. Nicidecum de bâlci, scandal și atacuri suburban”, crede Cozer.
Un articol de pe mold-street.com dă detalii despre companiile aeriene pe conturile cărora Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracţionale a CNA şi Procuratura Anticorupţie au pus luni sechestru. CNA nu a dat detalii, dar valoarea capitalului statutar invocat în comunicatul centrului coincide cu cea a fostei companii de stat Air Moldova, privatizată un an în urmă de firva Civil Aviation Group SRL. Portalul le aminteşte cititorilor săi că Igor Munteanu, şeful anchetei parlamentare asupra privatizărilor şi concesionărilor vechii guvernări, a anunţat recent că noii proprietari ai Air Moldova nu au achitat datoriile acesteia.