Linkuri accesibilitate

Blocul ACUM și PSRM ar putea „conviețui” multă vreme (analiști politici la Radio Chișinău)


Tragicele evenimente de la Caracal, România, ar trebui să dea de gândit funcționarilor din R. Moldova (Aneta Grosu/Ziarul de Gardă),

Într-un interviu pentru Deutsche Welle, fosta vice-președintă a Centrului Național Anticorupție (CNA), Cristina Țarină, vorbește, între altele, despre corectitudinea concursului pentru funcția de șef al CNA. În opinia ei, politicienii greșesc atunci când cred că pot partaja politic Procuratura, CNA sau justiția în general... „Dacă le partajezi - ajungi neapărat în hău: aliații se ceartă, se înregistrează și se toarnă reciproc... Dar cel mai grav este că cel ajuns într-o astfel de funcție fiind favorizat politic, va lucra în interesul acelei grupări”, anticipează fosta vice-președintă a Centrului Național Anticorupție, pentru Deutsche Welle.

Revista presei cu Diana Răileanu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:28 0:00
Link direct

Coaliția formată din Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor a reușit să facă mai puține decât a promis timp de aproape două luni de guvernare, consideră analiștii politici intervievați de Radio Chișinău. Experții atrag atenția asupra numirilor din justiție, care nu au fost salutate în societate și cred că Blocul ACUM și PSRM ar putea „conviețui” multă vreme. Politologul Veaceslav Berbeca crede că noua guvernare ar trebui să fie mai flexibilă și să aibă o strategie mai clară, inclusiv ce privește justiția, în caz contrar, „lucrurile ar putea să meargă prost pentru ei”.

Jurnalista Aneta Grosu, de la „Ziarul de Gardă”, crede că tragicele evenimente de la Caracal, România, ar trebui să dea de gândit funcționarilor din Republica Moldova. Și asta pentru că acum un an, la Inspectoratul General de Poliție de la noi, parveniseră aproape 11 mii de adresări în cazul unor infracțiuni sau incidente soldate cu acte de violență. Din acestea, în doar puțin peste 800 au fost inițiate proceduri penale. Ce garanții avem că ieri, azi sau mâine nu auzim voci zeflemitoare, indiferente la telefoanele de urgență? Ce garanții există că echipele de polițiști pot localiza victimele? Sunt câteva întrebări retorice pe care și le pune Aneta Grosu de la „Ziarul de Gardă”.

Citiți pe portalul Anticoruptie.md despre mandatul de arestare la domiciliu, pe un termen de 30 de zile, emis joi de magistrații Judecătoriei Chișinău pe numele fostului șef al Penitenciarului nr.13, Igor Pântea. Instanța a dispus și anunțarea acestuia în urmărire generală. Igor Pântea și fostul său coleg din poliția criminală, Octavian Sârbu, sunt învinuiți de aplicarea torturii în aprilie 2009. Inițial, Pântea și Sârbu au fost condamnați cu suspendare, dar Curtea Supremă de Justiție a transmis dosarul la rejudecare în instanța de fond, unde se află de 6 ani. Alte detalii, pe Anticoruptie.md.

Presa moldoveană multiplică investigația jurnalistică realizată de Rise Moldova despre doi generali - Vladimir Antiufeev și Vadim Krasnoselski, ambii lideri ai unor regiuni separatiste: una în Republica Moldova — Transnistria, alta în Ucraina — Republica Populară Donețk. Și ambii au fost sau încă mai sunt anunțați în căutare internațională de autoritățile de la Chișinău și vânați pentru abuz de putere, abuz de serviciu și împiedicarea exercitării libere a dreptului la vot. Cu toate acestea, Antiufeev și Krasnoselski, la fel ca și alți lideri separatiști din stânga Nistrului, au călătorit nestingheriți ani la rândul prin toată lumea.

XS
SM
MD
LG