RISE Moldova scrie că la începutul acestui an, mai multe imobile din Chișinău care aparțineau statului au ajuns pe mâini private la prețuri mai mici decât cele de piață. Într-o recentă investigație, jurnaliștii afirmă că circa 2.000 de metri pătrați din Casa Presei, fosta cantină a Guvernului și o vilă, proprietate a statului, au fost privatizate ieftin. „Pentru a putea cumpăra clădirile pe bani mărunți, proprietarii le-au luat inițial în arendă, iar câteva luni mai târziu au solicitat privatizarea lor”, se scrie în material.
Fostul premier Ion Sturza, citat de Jurnal.md, critică dur privatizarea, la începutul acestui an, a mai multor bunuri ale statului, inclusiv Cantina Guvernului și Casa Presei, la prețuri mai mici decât cele pe piață. „Pavel, e prea de tot; Ați venit noaptea și plecați pe întuneric”, a afirmat Sturza.
Decanul de vârstă al Parlamentului, care îndeplinește temporar funcția de speaker, socialistul Eduard Smirnov, spune că nu are de gând să convoace ședința plenului până nu este formată o majoritate parlamentară. Declarația a fost oferită pentru AGORA, în timpul marșului de 1 mai. Jurnaliștii amintesc că prima și ultima ședință a Parlamentului nou ales a avut loc la 21 martie. De atunci, au fost formate doar fracțiunile parlamentare. Între timp, negocierile privind coaliția de guvernare sunt în impas.
Ziarul de Gardă a publicat un reportaj despre persoanele în etate care încearcă să însușească tehnologiile noi. Autoarea Aliona Ciurcă relatează povestea Tamarei, Alei și a Eugeniei, care sunt trei pensionare ce frecventează Biblioteca Publică de Drept pentru a însuși tot felul de lucruri legate de navigarea pe internet. Fiecare are propria motivație, dar concluzia e una – internetul deschide ușa unei lumi plină de posibilități, de la informații ușor accesibile pentru cercetare, la bucuria simplelor discuții cu copiii plecați peste hotare.
Au vrut să ajungă procurori, dar se pare că nu au fost suficient de bine pregătiți, chiar dacă au o experiență de muncă mai mare de cinci ani, se scrie într-un articol publicat pe Bizlaw.md, portalul avocaturii de afaceri din Moldova. Aproape jumătate dintre persoanele care candidează la funcția de procuror în temeiul vechimii în muncă au obținut note mai mici de 5 la proba orală, s-a specificat în material.
Medicii de familie din Moldova se pare că nu ar fi împotriva muncii în România. Radio Chișinău o citează pe ministra Sănătății a României, Sorina Pintea, care a declarat că la minister au fost depuse foarte multe solicitări pentru medicina de familie venite de la medici din Republica Moldova, luându-se în calcul ca acești medici să poată profesa în România. „Aici, procedurile de aprobare sunt puțin mai greoaie […]. Luăm în calcul și asta, respectiv să vină și la noi medici cum ai noștri au plecat, dar eu vreau să mă asigur, și am cerut comisiilor care evaluează aceste dosare să fie foarte atente pentru că avem nevoie de medici bine pregătiți”, a mai spus Sorina Pintea.
Într-un editorial pentru ziarul Timpul, Moni Stănilă scrie despre Festivalul Internațional „Primăvara Europeană a Poeților” a ajuns deja la cea de a IX-a ediție. Autoarea afirmă că e un motiv de sărbătoare literară, dar care vine cu multă muncă și efort din partea Uniunii Scriitorilor din Moldova. „În Republica Moldova finanțarea oferită unui astfel de festival nu se apropie nici măcar de valoarea Premiului Național, cu toate acestea festivalul a ajuns la cea de a IX-a ediție, iar finanțarea, chiar dacă e mică, e esențială pentru organizarea celui mai mare eveniment literar de la noi din țară”, subliniază Stănilă.
Este imposibil să nu cooperezi cu China, dar problema este că mulți europeni percep China prin mentalitatea lor europeană și nu dispun de suficienți specialiști în ceea ce privește această țară, care pentru noi este ca o altă planetă, consideră conducătorul proiectului „China-Europa Centrală și de Est” la Centrul de Investigații Strategice și Reforme, Alexandr Stahurski, transmite Noi.md. „Rusia are acum o lipsă mare de specialiști privind China, deoarece, după prăbușirea Uniunii Sovietice, școala de sinologie a fost „ucisă”. Acum […] începe să se formeze o nouă elită de specialiști privind China. Pentru aceasta este nevoie de timp ", a conchis Stahurski.