Victoria în premieră a unui candidat al stângii în Chişinău este comentată de Nicolae Negru în ziarulnational.md. Nu e atât de mare câștigul lui Ceban, cât pierderea lui Andrei Năstase. Circa 17 mii de alegători care l-au votat anul trecut au preferat să stea acasă. Cauzele potrivit lui Negru ar fi la vedere. „intrând în alianță cu PSRM, blocul ACUM a „dezactivat scutul” geopolitic. La aceasta adăugându-se faptul că Andrei Năstase a votat la APCE în favoarea Rusiei, ca și deputatul PSRM, Vlad Bătrâncea. În contextul acestui vot, încercările lui Năstase de a „drege busuiocul”, pozând ca unionist, …nu păreau sincere”, scrie Negru. În opinia sa, ego-ul președintelui Dodon, „supradimensionat și până acum, se va umfla și mai mult, așa că nu numai lui Ion Ceban, ci și Maiei Sandu îi va fi tot mai dificil să „conlucreze” cu hiperactivul, surescitatul, flămândul de glorie imitator al lui Putin și Lukașenka”.
Anul trecut, Năstase a reușit să cucerească inimile locuitorilor Municipiului Chișinău datorită luptei sale împotriva lui Plahotniuc, care cocheta pe acea vreme cu Dodon. „Practic, ultimii doi reprezentau răul absolut, din cauza atitudinii ostile față de cetățeni, protestatari, societatea civilă, dar și instituțiilor media independente. Acum, că Plahotniuc nu mai este în țară, idealul de a scăpa de dictator a dispărut, se arată într-un comentariu de pe contributors.ro. A apărut în schimb un val adoptat de Ceban, de punere în prim plan a proiectelor sociale. Realizabile sau nu, rămâne să vedem în perioada tensionată ce urmează, notează autorul.
Într-o colecţie de comentarii de pe Facebook adunată de newsmaker.md, părerea dominantă e că modul în care și-a organizat Năstase campania a fost de la bun început dezastruoasă. Deputatul Dumitru Alaiba a scris, bunăoară, că optimismul care îl ajută să treacă prin situații din care ieșire nu prea se vede l-a „cam păcălit”. Iar jurnalistul Vitalie Călugăreanu a ironizat, scriind „Berdilo revino. Îți iertăm tot”, referindu-se la judecătoarea care a invalidat mandatul de primar câștigat de Năstase anul trecut.
Înfrângerea lui Andrei Năstase s-ar datora unor greșeli fundamentale, dar și poveștilor false pe care stau azi partidele din ACUM. Aşa comentează Iulian Chifu pe deschide.md înfrângerea lui Năstase. „Referința la Oligarhul Rău care a Capturat Statul e depășită și nu mai produce nici o emoție. Ba din contra, mezalianța cu socialiștii pro-ruși ai lui Dodon i-a albit pe cei din PSRM și i-a făcut frecventabili, deși au fost și ei mână în mână cu Plahotniuc”, scrie analistul român. Într-un alt editorial de pe acelaşi site, Chifu lansează un îndemn la crearea unei „coaliții geopolitice de îndiguire a lui Ceban în Consiliul Municipal Chișinău”.
Jurnal.md difuzează opinia deputatului PAS Vladimir Bolea. „Oamenii s-au săturat în general de politici și politicieni care vorbesc despre nimic. Și niciun efect negativ nu a avut faptul că am făcut o coaliție la nivel național”, a declarat acesta într-o emisiune după ce a devenit clar rezultatul alegerilor din Chișinău. Parlamentarul susține că scorul pe care l-a obținut Andrei Năstase în turul doi al alegerilor pentru fotoliul de primar al Chișinăului nu este cel așteptat de blocul ACUM. El consideră că mesajul echipei care l-a susținut pe Andrei Năstase nu a coincis în totalitate cu așteptările alegătorilor.
Adevarul.ro preia afirmațiile făcute de președintele Igor Dodon, care s-a arătat nemulțumit de activitatea unor miniștri din Guvernul Maiei Sandu și că este necesară o „intervenție hotărâtă”. Declarațiile au fost făcute luni, 4 noiembrie, după victoria socialistului Ion Ceban în alegerile din Chișinău. Dodon mai spune că speră sa găsească un numitor comun împreună cu partenerii din coaliție. „Altfel va trebui să-l găsim fără cei care nu sunt capabili să muncească pentru oameni. Vremea vorbelor a trecut, cetățenii așteaptă fapte concrete și rezultate!”, potrivit lui Dodon într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Anticoruptie.md o citează pe premierul Maia Sandu, care spune că blocul ACUM a pierdut o bătălie, însă adevărata luptă împotriva corupției încă se duce. „Urmează o perioadă grea în care va fi clar dacă toți din majoritatea parlamentară au fost sinceri atunci când și-au asumat reforma justiției. Igor Dodon trebuie să renunțe la jocurile de sub masă prin care subminează această reformă”, declară premierul moldovean, Maia Sandu, la o zi după ce șeful statului a făcut apel la politicienii din majoritatea parlamentară să se așeze la masa de discuții „pentru a găsi cea mai bună cale de a eficientiza activitatea guvernării”.
La Chişinău a început luni forumul presei. Media-azi.md face o listă a temelor discutate, principala fiind concentrarea și pozițiile dominante pe piața media, precum și tendințele recente de redistribuire a sferelor de influență în mass-media. La lucrările Forumului a participat și premierul Maia Sandu, care a descris situația presei din Republica Moldova drept una dramatică, notează portalul.
Agora.md transmite că Parlamentul de la Chișinău planifică să modifice cadrul legislativ cu privire la activitatea Consiliului Audiovizualului și Consiliului de Supraveghere. Aceasta pare a fi soluția găsită pentru demiterea actualilor membri. Totodată, unii parlamentari sunt de părere că în concursul pentru șefia CA ar trebui să li se ofere posibilitatea de participare nu doar persoanelor cu experiență în audiovizual. „La acest concurs să poată participa cât mai multă lume și anume cei din presa online”, a declarat deputatul Lilian Carp, citat de Agora.
Mold-street.com anunță că „Naționalizarea Aeroportului se amână”. Jurnaliștii consideră că judecătorii sabotează dosarul Avia Invest. Portalul menționează că timp de aproape două luni cererea Agenției Proprietății Publice (APP) prin care a solicitat judecătorilor recunoașterea nulității contractului din 30 august 2013 de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău așa și nu a fost pusă pe rol, fiind „plimbată” prin instanțele din Chișinău, care își declinau competența.
În spatele bătăliilor dintre CSM și slujitorii zeiței Themis se află un grup de judecători, care înainte de schimbarea puterii în țară se considerau de neatins, se arată într-un articol despre confruntarea în jurul actualei componenţe a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de pe noi.md. O parte dintre aceștia ocupă funcții administrative și nu doresc să-și cedeze pozițiile cu una, cu două, mai notează portalul. În acelaşi timp, nimeni, cu excepția membrilor CSM, nu are îndoieli, că actuala componență a acestui Consiliu trebuie să demisioneze, întrebarea este doar cât de repede o vor face. Majoritatea experților citaţi în articol consideră că membrii CSM nu au dreptul să promoveze reforma justiției și să reprezinte corpul judecătoresc.
Sanatateinfo.md constată că, la doi ani de când Republica Moldova s-a angajat să preia o parte din finanțarea serviciilor de reducere a riscurilor de infectare cu HIV, Organizațiile Neguvernamentale din domeniu constată că situația în ceea ce privește prestarea serviciilor sociale s-a înrăutățit, iar beneficiarii, adică persoanele HIV-pozitive, consumatorii de droguri, alte grupuri de beneficiari, dispar din vizorul specialiștilor. Mai grav este că ei își pierd încrederea în astfel de servicii, iar într-un final renunță și la tratamentul care-i ține în viață. Liga persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA estimează că astăzi în afara serviciilor medicale rămân în jur de trei mii de pacienți, care au fost depistați cu acest virus, dar cărora, în timp, li s-a pierdut urma, notează portalul, care a discutat subiectul cu președintele acestei organizați, Igor Kilcevschi.
Ziarul de Gardă (zdg.md) realizează un portret al judecătorului Vladimir Timofti, desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în funcția de președinte interimar al Curții Supreme de Justiție (CSJ), după ce Ion Druță, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită, a demisionat din funcția respectivă. Publicația amintește, bunăoară, că Vladimir Timofti a avut tangențe cu doarele fostului premier Vlad Filat și afaceristului Veaceslav Platon.