România a „reușit” în ultimii ani să-și compromită politica față de Republica Moldova prin susținerea necondiționată a guvernului Filip-Plahotniuc, scrie Alexandru Damian într-un articol pentru Cotidianul. Singura strategie a României la Chișinău a gravitat în jurul Partidului Democrat și a preluării mesajelor acestuia la București și la Bruxelles, consideră autorul. „Pierderea puterii de către PDM a întristat Bucureștiul, dar a arătat și că „Împăratul este gol”. România nu are momentan nicio viziune privind Chișinăul, soft power-ul românesc este sublim, dar lipsește cu desăvârșire, iar guvernarea Maia Sandu nu este privită cu ochi buni de mulți dinspre București”, explică Damian.
Toate încercările din ultimele aproape trei decenii de a „reforma” Procuratura Generală au eșuat anume din cauza existenței unui „interes permanent al politicului de a controla această instituție prin intermediul procurorului general”, iar concursurile organizate nu ar fi decât „ficțiuni”. De această părere este Ion Păduraru, fostul secretar general al Aparatului prezidențial pe timpul mandatului lui Nicolae Timofti, citat de Ziarul Național, care comentează ultima inițiativă a Guvernului cu privire la numirea unui noi procuror general. „Atâta timp cât activitatea procurorilor concreți în procesul penal va fi influențată de procurorii ierarhic superiori, inclusiv de procurorul general, situația va rămâne neschimbată! Adică vom avea în continuare cazuri de justiție selectivă și la comandă”, a adăugat Ion Păduraru.
Expertul constituțional Teodor Cîrnaț consideră că actuala reformă a justiției, în forma în care a fost propusă de noua guvernare, nu va avea sorți de izbândă, transmite Radio Chișinău. În opinia lui, aceasta pentru că este propusă de persoane care nu au capacitatea umană și voință politică să o implementeze. „Dacă vrei să începi reforma în sistemul judecătoresc, trebuie să pornești de la organele care numesc în funcție aceste persoane. Deoarece, actuala lege cu privire la reforma Curții Supreme de Justiție, din punctul meu de vedere, e neconstituțională”, spune Teodor Cîrnaț. Și expertul în politici publice Ștefan Gligor spune că vede fără rezultate actuala reformă a justiției propusă de noua guvernare. „Eu consideră că astăzi noi avem nevoie de reforma CSM-ului, […] să facem acest lucru supertransparent, pe reguli noi, să le arătăm și demonstrăm judecătorilor că ei sunt cu adevărat independenți, dar, în același timp, să cureți sistemul de oameni odioși. Aici ar interveni în paralel comisia aceasta de evaluare și testare”, a menționat Ștefan Gligor.
Portalul Noi.md a publicat o opinie semnată de Veaceslav Matveev despre oligarhia ca un produs al democrației degenerate. Autorul afirmă că de cele mai multe ori, dacă se vorbește despre recentul trecut politic al Moldovei, se folosește noțiunea de „regim oligarhic”. Multă lume pronunță mecanic aceste cuvinte, fără a cugeta asupra faptului ce este, de fapt, acest fenomen – oligarhia, scrie Matveev. Dar această noțiune este mult mai vastă decât ceea ce se crede în mod obișnuit, și nu se reduce doar la „puterea puținilor bogătași”. El consideră că să te declari drept stat încă nu e suficient. „Trebuie să creăm adevărata calitate a acestui stat”, a conchis autorul.
Ziarul de Gardă scrie că au trecut nouă ani de când doi tineri au fost găsiți împușcați, lângă mașină, pe traseul Leușeni-Ialoveni-Chișinău, iar cadavrele altor doi tineri au fost descoperite într-un automobil, în apropiere de Mănăstirea Sf. Andrei din Durleşti. Deși procurorii susțin că lucrează zilnic la acest dosar, autorul asasinatelor nu a fost încă identificat, scriu jurnaliștii. Pe lângă cele două crime de la Durlești și Ialoveni, un grup de polițiști și procurorii anchetează și ipoteza că autorul asasinatelor ar fi fost implicat și în alte șase infracțiuni, produse în perioada 2007-2011.
Nicolae Negru, citat de Ziarul TIMPUL, consideră că președintele Igor Dodon ar intenționa să înlocuiască termenul de „federalizare”, care a scandalizat opinia publică din R. Moldova, cu „autonomie foarte puternică” pentru Transnistria, fiind vorba, de fapt, despre același proiect de federalizare al lui Dmitri Kozak. El mai presupune că ar fi fost atins și un „consens internațional” în ceea ce privește reglementarea conflictului transnistrean. „Dodon încearcă să „vândă” societății, partenerilor de alianță în primul rând, proiectul de federalizare în redacția lui Kozak, respins de Plahotniuc pe 7 iunie: „statut special care prevede” pentru regiunea tranistreană „împuterniciri largi, legislative, executive, redistributive, în sfera politică, economică și culturală”, afirmă Negru.
Într-un editorial pentru portalul Tribuna, Vitalie Dragancea scrie pe un ton sarcastic despre Moldova care are acum Guvern. Chiar dacă noi nu înțelegem ce anume face Guvernul, contează să știm că miniștrii muncesc câte 20 de ore pe zi, pentru binele nostru, scrie autorul. „Aveți senzația că Moldova e într-o stagnare înainte de prăbușire? Închideți ochii și să răbdați. Vă pare că acționează haotic? Greșit! Guvernul are Plan. Dar e secret. Să nu-l copie alții și să ne fure norocul”, subliniază Dragancea.