Președintele Igor Dodon îndeamnă concurenții electorali care s-au arătat iritați de noutatea potrivit căreia cei doi cetățeni moldoveni, ținuți ostatici în Afganistan, au fost eliberați, să se bucure de acest eveniment și să facă abstracție de speculațiile și luptele politice, transmite agenția de știri IPN. Replica lui Igor Dodon vine după ce președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că șeful statului și-a dorit ca cei doi cetățeni moldoveni, ținuți ostatici în Afganistan, să revină acasă doar în timpul campaniei electorale, acest lucru fiind folosit în mod cinic, menționează IPN.
Tot IPN îl citează pe vicepreședintele Partidului Democrat, Vladimir Cebotari, care afirmă că sectoarele de drum care s-au deteriorat pe parcursul iernii din cele construite în cadrul programul „Drumuri bune”, desfășurat de autorități pe parcursul anului trecut, vor fi reparate de companiile care s-au ocupat de construcția lor. Potrivit lui, acest lucru va fi în interesul al înseși companiilor, dacă vor dori să nu intre în „lista neagră”, transmite agenția de știri.
Ziarul de Gardă a realizat un material în care compară promisiunile candidaţilor din 2019 cu cele din 2014. Astfel, jurnaliștii scriu despre un PSRM europenizat și comuniști care ar enumera în campanie „realizări” din trecut, printre alții. Citez: „ În manifestul electoral al democraţilor pentru alegerile din 2019 nu se regăseşte clauza din 2014 prin care PDM declara că „se va alia în Parlament doar cu acele partide care împărtăşesc opţiunea pro-europeană”.”
Într-un editorial pentru Deschide.md, Iulian Chifu scrie că alegerile parlamentare vor fi cruciale din mai multe motive: „pe baza lor se decantează orientarea strategică de mâine a Chișinăului – pro-Occident, pro-democrație, pro-stat de drept, reconectându-se la Uniunea Europeană și valorile Vestului sau pro-Rusia, pro-autoritarism, pro-control al statului de către un grup izolat, într-un model pro-rus și asociat Rusiei lui Putin”. Chifu mai scrie că alegerile se câștigă la urne: „nu se smulg prin manifestații publice fără temeiuri profunde, după alegeri, eventual în alianță cu oricine contestă, în beneficiul unor forțe obscure și finanțatori ciudați.”
Ţările Parteneriatului Estic - Ucraina, Georgia, Moldova, Armenia, Azerbaidjan şi Belarus - reprezintă o regiune de instabilitate în contextul rivalităţii geopolitice care se desfăşoară între Rusia şi Occident, potrivit raportului care va fi prezentat la Conferința de securitate de la München, scrie Radio Chișinău. Argumentele referitoare la Parteneriatul Estic se bazează pe faptul că aceste ţări nu au primit o perspectivă clară de aderare la NATO şi UE și, astfel, s-au pomenit „într-o stare incertă” în ceea ce priveşte securitatea şi viitorul în general, se menționează în articol.
Despre criza din Venezuela și interesele Federației Ruse scrie Răzvan Munteanu pentru ziarul Timpul. Autorul afirmă că America Latină este zbuciumată de protestele din Venezuela, țară care, deși deține cele mai mari rezerve naturale de pe continentul sud-american, se află în colaps economic, iar legitimitatea președintelui Nicolas Maduro este puternic zdruncinată de protestele stradale. „Problema Rusiei este că a dus o politică bazată cu precădere pe relații bilaterale directe, ca și în cazul Siriei.”