Linkuri accesibilitate

„Cel de-al doilea an de mandat al guvernului condus de PDM are conotații negative” (Radio Chișinău)


Anul electoral 2018 și strategiile de campanie (Iulian Chifu / Deschide.md)

Despre anul electoral 2018 și strategiile de campanie ale principalelor partide de pe scena politică de la Chișinău este editorialul semnat de Iulian Chifu pentru deschide.md. Intrarea în an electoral determină reașezări și strategii pentru toți jucătorii politici, scrie autorul. Referindu-se la socialiștii lui Igor Dodon, puterea declarat pro-europeană și opoziția pro-europeană, acesta notează că în fiecare dintre cazuri lucrurile sunt neclare și, în funcție de soluția tehnică adoptată, alegerile pot să arate în forme diferite, avantajând sau nu pe concurentul în cauză sau pe competitorii săi. În opinia editorialistului, PSRM al lui Igor Dodon va merge, cel mai probabil, singur, ca partid, cu Igor Dodon simbol. În cazul majorității declarate pro europene, autorului i se pare situația mai complexă și se întreabă dacă se va merge pe formula unui bloc. „Evident, și opoziția pro-europeană are problema acestor alegeri.”, atrage atenția Iulian Chifu.

Deschide.md mai publică un interviu cu liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Întrebat despre o posibilă suspendare a președintelui Igor Dodon, acesta a făcut referire la o analiză sociologică care ar arăta că dacă s-ar încerca acum suspendarea preşedintelui, mai ales dacă nu ar fi suficient pregătită juridic şi politic, ar duce la o mai mare legitimare a lui. Președintele PDM a mai vorbit despre lupta cu corupția, pe care o vede ca o activitate „a unor instituții aflate în tranziţie, aşa cum sunt de altfel şi celelalte instituţii ale statului.” Întrebat despre raportul Kroll 2 în care Ilan Șor rămâne principalul vizat și despre tergiversarea dosarului acestuia, liderul PDM a răspuns scurt, că toţi cei care sunt sau vor fi găsiţi vinovaţi trebuie să răspundă iar guvernarea, prin pârghiile politice şi legale pe care le are va insista ca acest lucru să se întâmple.

Jurnaliștii de la anticorupție.md scriu că judecătoarea Curții de apel Chișinău Elena Cobzac a fost promovată de CSM în funcția de magistrat la Curtea Supremă de Justiție, fiind singurul candidat pentru postul vacant de la CSJ. Reporterii notează că magistrata a devenit cunoscută opiniei publice pentru faptul că a făcut parte din completul de judecată care a examinat contestațiile privind măsurile de arest aplicate în privința lui Grigore Petrenco, Vlad Filat și Ilan Șor. În cazul primarului de la Orhei, magistrata a hotărât, împreună cu ceilalți membri ai completului de judecată, eliberarea omului de afaceri acuzat în dosarul furtului miliardului. Numele judecătoarei figurează într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice despre magistrații cu cele mai mari împrumuturi. Elena Cobzac a indicat în declaraţia sa de avere că s-a îndatorat în 2015 cu 26.280 de euro, echivalentul a peste 525.000 de lei, ca să-şi cumpere apartament la preț preferențial.

Agenția de Presă „IPN” publică opiniile mai multor experți exprimate în carul unei emisiuni la postul de televiziune TV8, despre inițiativa privind pagubele provocate de armata rusească pe Nistru, despre care a vorbit președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Analistul politic Oazu Nantoi se întreabă ce va face guvernarea de la Chișinău cu rezultatele unui asemenea audit? El susține că există o companie angajată care se numește Kroll și deocamdată despre miliardul furat nu se aude nimic în afară de faptul că guvernarea nu investighează deloc. „Noi suntem în campanie electorală și trebuie să tratăm subiectul la modul respectiv”, a mai remarcat Oazu Nantoi.

Interesul electoral al acestei inițiative a fost menționat și de comentatorul politic Anatol Țăranu. Acesta a mai spus însă că din perspectiva reglementării politice în Transnistria, salută o asemenea abordare și o crede absolut binevenită. În același timp, analistul a precizat că, indiscutabil, vor fi afectate relațiile moldo-ruse.

Radio Chișinău publică opiniile unor experți despre doi ani de mandat al guvernului condus de PDM. Cabinetul Filip a fost învestit pe fundalul unor proteste masive ale cetățenilor și după o criză politică, amintește analistul politic Ion Tăbârță. În opinia lui, în primul an, guvernul a stabilizat situația și a încheiat un acord cu Fondul Monetar Internațional, cel de-al doilea an de mandat al executivului condus de democrați are însă conotații negative, susține analistul. El se referă la modificarea sistemului electoral, care a provocat o critică dură din partea UE și a denaturat imaginea Republicii Moldova.

Iar în opinia analistului Roman Chircă, „definiția exactă a ceea ce s-a întâmplat în acești doi ani a fost stabilizare și revenire, nu atât creștere. S-a revenit la anul 2013, la dinamica și ritmul de creștere. S-au înlăturat consecințele crizei”, mai notează expertul.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG