“Șorizarea” continua. Așa își întitulează Nicolae Negru ultimul comentariu de pe site-ul ziarulnational.md dedicat alegerilor de primari de duminică din cele 15 localități, inclusiv municipiul Bălți.
Merită privite cu atenție, declară chiar de la început Nicolae Negru, pentru că se spune că alegerile locale sunt o repetiție pentru alegerile parlamentare, chiar dacă în acest caz anume ar fi vorba despre o repetiție de după spectacol. La părerea lui Negru, pentru partidul PAS aceste alegeri ar fi fost o ocazie bună să vadă cum s-au reflectat cele 100 de zile de guvernare asupra electoratului din aceste localități. O victorie a candidatului lui la Bălți ar fi însemnat “cireașa pe tortul” victoriei din 11 iulie, dar nu a fost să fie. Totuși, cea mai mare pierdere Negru o trece în dreptul comuniștilor și socialiștilor – de la 17,6 mii voturi la 11 iulie la 4,6 mii acum. Nu au vărsat lacrimi bălțenii nici după Renato Usatîi, continuă editorialistul. Scorul Marinei Tauber ar putea fi un indiciu, mai scrie el, că “șorizarea” se extinde de la Orhei spre alte localități, că pentru ei proveniența banilor contează mai puțin decât rezultatele, firește însoțite de publicitatea adecvată. Și ideea de pe finalul comentariului: Bălțiul, care e un oraș al nostalgicilor, accentuează declinul PSRM, iar Igor Dodon, care a făcut campanie la Bălți, a mai primit o palmă răsunătoare.
Președinta Maia Sandu, împreună cu o delegație a Republicii Moldova, efectuează o vizită oficială la București la invitația președintelui României Klaus Iohannis. Prilej cu care radiochisinau.md citează mai mulți experți. Analistul politic, Iulian Chifu, observă că aceasta este prima vizită oficială a Maiei Sandu în calitate de șef de stat în România și vorbește despre unele așteptări care există la București de la această deplasare. „Este o vizită oficială clasică, cu toate elementele. Așteptările sunt cunoscute. Există un anumit tip de presiune din partea alegătorilor pentru că multe dintre fondurile care au fost virate către Republica Moldova fac parte din taxele contribuabilului român”. În opinia lui Nicolae Negru, citat în aceeași știre, România a oferit în toate momentele complicate ajutor Republicii Moldova, iar în această vizită ar trebui abordată problema dependenței energetice fatale față de Gazprom.
„Acești 30 de ani care s-au împlinit de la stabilirea relațiilor diplomatice sau mai bine zis de atunci când a fost recunoscută de fapt Republica Moldova de către România, trebuie în sfârșit Chișinăul și București și să vadă ce e de făcut mai departe. Pentru că de sine stătător, Republica Moldova a demonstrat în acești 30 de ani nu se prea descurcă. Deci, ce facem? Insistăm pe această cale a independenței sau poate ne gândim la niște proiecte concrete de apropiere și poate într-un viitor să ajungem să eliminăm aceste consecințe ale pactului Ribbentrop-Molotov”.
Maia Sandu l-a propus pe expertul internațional anticorupție Drago Kos în calitate de membru al Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Zdg.md le prezintă cititorilor săi profilul expertului. În prezent, Drago Kos este președintele Grupului de lucru al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Este copreședinte al MENA – OECD Business Integrity Network, membru al Comitetului consultativ internațional anticorupție (IACAB) și al Comitetului de monitorizare a corupției pentru apărare (NAKO). Între 2011 și 2015, a fost comisar internațional și președinte al Comitetului mixt independent de monitorizare și evaluare a corupției (MEC) din Afganistan. În perioada 2003-2011, a deținut funcția de președinte al Grupului de State împotriva Corupției (GRECO) al Consiliului Europei. Luni, 22 noiembrie, și Mariana Alexandru, fostă procuroră a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, a fost desemnată membră din partea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) în componența Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, mai scrie ziarul de gardă.