Portalul Media-Azi.md revine la problema concentrării mass-media. Alexandru Dorogan, membru al Asociației Presei Electronice, comentează pentru media-azi.md că modificările operate la Codul audiovizualului în aprilie, potrivit cărora o persoană nu poate deține mai mult de două licențe, „nu este decât o tentativă sfidătoare de manipulare a opiniei publice”. El crede că „ne-am întors de unde am pornit și am ajuns din nou la controlul posturilor de radio și TV prin persoane interpuse”. Cel mai recent exemplu la acest capitol, potrivit lui Alexandru Dorogan, este cedarea a două posturi TV de Vlad Plahotniuc către unul dintre persoanele din anturajul său. „Am făcut cercul, cercul nostru vicios, din care nu vom ieși, atâta timp cât puterea nu va renunța la controlul său asupra mass-media”, este concluzia lui Alexandru Dorogan.
Republica Moldova are nevoie de o schimbare majoră, scrie analistul politic Vitali Andrievski pe portalul de expresie rusă ava.md. Și chiar dacă, după părerea autorului, actuala guvernare s-a apucat de implementarea anumitor schimbări, nu a știut să comunice și să explice cetățenilor avantajele acestora. Drept exemplu, Vitali Andrievski se referă la punctele vamale comune moldo-ucrainene, reforma administrativă și nu doar. Analistul mai sugerează că actuala guvernare se va bucura de sprijinul cetățenilor, atunci când schimbările vor ajunge și în sfera social-economică. Obiectivul principal este, potrivit autorului, locuri de muncă, salarii decente, dar și un sistem medical pe potrivă.
Alexandru Vakulovski scrie pe deschide.md că președintele Igor Dodon s-ar fi înțeles cu omologul său turc Erdogan în privinţa reparaţiei Preşedinţiei. Potrivit autorului, e bine că vin investiții în Republica Moldova și că una dintre clădirile părăsite ale capitalei vor fi reparate, dar orice investiție înseamnă și scoaterea pârlelii, mai notează Alexandru Vakulovski. El se întreabă cum își va scoate pârleala Erdogan? „Că doar nu din pensiile părinților și socrilor lui Dodon?”, comentează ironic editorialistul. Tot autorii deschide.md scriu că președintele turc „i-ar fi promis lui Igor Dodon un ajutor financiar de aproximativ șapte milioane de dolari”.
Mold-street.com scrie despre „Bătălia pentru Moldovagaz: din 20 de companii vor rămâne doar trei”. Autorii materialului se referă la reformarea instituției conform cerințelor Uniunii Europene, ce prevede separarea serviciilor. Astfel, prima companie este SA Moldovagaz, care se va ocupa de importul gazelor din Rusia. A doua va fi Moldovatransgaz, care va gestiona conductele, va presta servicii de transport și tranzit de gaze. Iar a treia companie, potrivit Mold-street.com, va fi Chișinău-Gaz SRL, care ar urma să înglobeze toate 12 firme care se ocupă de distribuția și furnizarea gazelor naturale. Chișinău-Gaz SRL se „va umfla” cel mai tare, scriu autorii mold-street, potrivit cărora administratorul acesteia, socialistul Ruslan Garbalî, va gestiona o companie cu o cifră de afaceri de aproximativ cinci miliarde de lei. Tot Mold-street.com scrie că în următoarea perioadă se va decide și în ce funcție va rămâne democratul Vasile Botnari, numit recent președinte la Moldovagaz.
Unul dintre autorii publicației online MoldNova.eu, Dan Caranfil, scrie despre structura noului Guvern, dar și despre noile competențe pe care ar putea să le aibă președintele țării, după reformarea executivului. Potrivit MoldNova.eu, varianta supusă dezbaterilor publice a noii legi a Guvernului presupune că „președintele va testa cunoștințele miniștrilor în caz de remaniere guvernamentală. Astfel, Igor Dodon va trebui să verifice dacă viitorii miniștri cunosc limba română, au studii superioare sau reputație ireproșabilă”. Totodată, autorii MoldNova mai notează că „Igor Dodon va putea suspenda actele Guvernului dacă acestea contravin legislației, până la o hotărâre definitivă a Curții Constituționale”.