Cotidianul Adevărul scrie despre conferința de presă în care Ruslan Codreanu, fost primar interimar al Chişinăului, a anunţat instituirea grupului de iniţiativă privind crearea unui nou partid politic. Potrivit lui Codreanu, viitoarea formațiune „nu este de stânga, de centru sau de dreapta, cu structuri, ierarhii sau doctrine, nu se regăseşte ca alternativă nici într-o altă formaţiune politică, ci vrea să ajungă la cei 50% de alegători indecişi, care au expediat scrisori sau petiţii şi nu au fost auziţi”. „Ne dorim să construim o comunitate centrată pe om”. Inițiatorul crede că noul partid ar putea aduce o viață mai bună în Republica Moldova în următorii douăzeci de ani.
Același cotidian, Adevărul, publică în secțiunea de bloguri un articol de Florin Abraham, în care actuala putere este aspru criticată. Pornind de la programul de guvernare (asemănat cu „o cutie goală învelită în staniol”) a creat premisele unui eșec al reformelor necesare. Potrivit autorului, puterea arată ca un patrulater format din președintele Klaus Iohannis și cele trei formațiuni politice din coaliția de dreapta. La intersecția acțiunilor lor s-ar situa premierul Florin Cîțu. Legitimitatea acestei coaliții este una „vlăguită”, pentru că PNL, USRPLUS și UDMR nu au câștigat de fapt alegerile, scrie Florin Abraham. Președintele și-ar fi risipit mare parte din capitalul de încredere publică anul trecut. Partidul Național Liberal se dovedește prea asemănător cu PSD-Dragnea și nici liberalii care îl contestă pe Ludovic Orban nu sunt reformiști, ci doar vexați că nu au prins ministerele bine dotate din guvern. Cei de la USRPLUS ar fi deja fixați pe obiectivul prezidențialelor din 2024, iar UDMR, partidul „cel mai stabil”, e grevat de imaginea lui Kelemen Hunor ca prea apropiat de Viktor Orban și Fidesz.
Autorul acestei postări pe blog este și semnatar al publicației de stânga criticatac. El oferă în Adevărul alternativa ratată odată cu formarea actualei coaliții: „un guvern de mare coaliţie (PSD-PNL), cu o agendă politică modernizatoare şi cu un prim-ministru care să nu fie preocupat de obţinerea poziţiei de guvernator al BNR sau al unei alte funcţii în România, ci să întreprindă schimbările necesare”.
„Dintre toate obiectivele pe care şi le propune noul preşedinte american, democratul Joe Biden, cea mai dificilă este reconcilierea dintre propriii săi concetăţeni. Lupta împotriva pandemiei va fi infinit mai uşor de dus, mai ales acum, că au apărut vaccinuri eficiente”, dar niciunul dintre planurile anunțate de Biden nu va reuși „dacă falia toxică apărută între americani va continua să se adâncească”, scrie Matei Vișniec în revista Dilema Veche. Pentru autor, spectrul eșecului ar fi înscris în chiar orientarea politică de stânga a Partidului Democrat, pentru că și Europa este, simultan, pândită de alunecarea mediilor de stânga spre „fascinația pentru ideologia gândirii politice corecte născută în universităţile americane. Pentru a-şi merita titlul de progresistă, o parte a stângii începe să refuze să vadă excesele comise în numele aşa-zisei culturi a cenzurării”.
Florin Negruțiu, care scrie pentru republica.ro, îl privește pe noul președinte american cu mai multă speranță. Discursul său inaugural – care nu a fost cel mai bun din istoria președințiilor americane, dar a fost sincer, puternic și direct – este bazat pe ideea de unitate și a inclus citate din Biblie (Biden este al doilea președinte american catolic, după John Kennedy).