Linkuri accesibilitate

Prin desemnarea lui Cîțu la funcția de premier „se va face pasul decisiv spre anticipate, scenariul dorit de Iohannis” (Adevărul)


Revista presei de la București.

Cele două știri de ieri, neașteptate, au stârnit furtună în presă, dar comentariile nu sunt numeroase, doar inflamate. S-ar părea că se așteaptă clarificări. E vorba, pe de o parte, de anunțul făcut de liderul liberal Ludovic Orban că Nicușor Dan, candidat independent la primăria capitalei, va fi susținut și de PNL, nu doar de USR-PLUS. Pe de altă parte, e vorba de desemnarea ministrului interimar al finanțelor Florin Cîțu ca să formeze un nou guvern.

Sunt analiști care critică din start încăpățânarea președintelui Klaus Iohannis de a împinge lucrurile către alegeri anticipate. „După toate datele existente desemnarea făcută de preşedinte în persoana dlui Cîţu a fost făcută să nu treacă de parlament. Propunerea a oripilat partidele PSD şi Pro România. UDMR stă în expectativă, să vadă ce ar căpăta de la noul premier”, scrie Ștefan Vlaston pe blogurile Adevărul. El adaugă că: „Nu vor exista negocieri cu USL, UDMR şi PMP pentru a se ajunge la un guvern de coaliţie. În aceste condiţii, nici UDMR nu va fi de acord cu instalarea noului premier”. În consecință, opțiunea președintelui Iohannis ar sacrifica interesele populației, care se leagă mai cu seamă de rezolvarea crizei politice înainte de instalarea unei eventuale epidemii de coronavirus.

Și Mircea Morariu se arată dezamăgit pe blogurile Adevărul: președintele nu s-a înțelepțit, ci l-a ales pe „necharismaticul Florin Cîțu (caracterizarea îi aparține comentatorului), ceea ce interzice cea mai mică speranță în ceea ce privește eventualitatea unei căderi la învoială între cele două mari partide ale țării”. Scenariul probabil este, pentru acest comentator, că „PSD va recurge iar la tragerea de timp. Va programa cât mai târziu posibil audierile viitorilor miniștri, indubitabil parlamentarii lui îi vor trânti cu sete și răzbunare proletar-partinică în Comisiile de specialitate, și iar vor boicota votul de învestitură. (…) Pesediștilor le este convenabil interimatul prelungit al guvernului demis”.

Sebastian Zachmann, jurnalist la același cotidian, e de altă părere: „Klaus Iohannis a venit cu o soluţie din care PNL oricum va avea de câştigat: l-a desemnat premier pe Florin Cîţu, unul dintre miniştrii criticaţi puternic de PSD. În mod normal, social-democraţii ar trebui să-l trântească în parlament, prin urmare se va face pasul decisiv spre anticipate, scenariul dorit de Iohannis. Totuşi, dacă PSD îl votează pe Cîţu, liberalii rămân la putere cu un premier din partid, dar care nu-l va eclipsa pe Ludovic Orban”. Și asta pentru că îndeplinește trei condiții esențiale: „Este detestat de PSD”. „Nu râvneşte la funcţia lui Orban”. „Este unul dintre miniştrii de încredere ai preşedintelui”.

Ca de obicei, Ioana Ene-Dogioiu, de la ziare.com, taie firul în patru, mergând pe variantele de evoluție posibile. E clar că nu agreează opțiunea președintelui, nu din pricina lui Cîțu, ci pentru că propunerea „pare să fi fost făcută tot ca să pice, însă nu cu tămbălăul provocat de o desemnare a lui Ludovic Orban, deci ca un pas mai serios spre anticipate”. Nu crede că PSD va boicota și de această dată votul de învestitură. Dimpotrivă, a spus-o chiar liderul interimar Marcel Ciolacu: „Vom vota sau ne vom abține, dar, în principal, e normal ca parlamentarii să-și exercite votul", iar dacă PSD va asigura cvorumul, constată Ioana Ene, „va urmări (apoi) cum PNL va fi nevoit să-și trântească propriul guvern. Ceea ce inevitabil va trimite la strategia Dragnea”.

XS
SM
MD
LG