Curtea Constituţională a României a stabilit că inițiativa legislativă cetățenească de revizuire a Constituției, prin care ar urma ca persoanele condamnate definitiv să nu mai ocupe funcții publice, îndeplinește prevederile constituționale. Proiectul urmează să meargă acum în Parlament pentru dezbatere. Președintele PLUS, Dacian Cioloș a avut deja o reacție, consemnată de ziare.com: nu crede că Parlamentul va vota textul care ar trebui introdus în Constituție, mai cu seamă că este nevoie de o majoritate de două treimi. El îi îndeamnă însă pe români să se mobilizeze pentru a schimba componența acestui Parlament la viitoarele alegeri legislative, de anul viitor.
Odată cu anunțul că dosarul Revoluției din decembrie 1989 a fost finalizat, procurorul general al României Augustin Lazăr a prezentat scuze victimelor procuraturii comuniste, în numele Ministerului Public. Ioan Stanomir scrie pe site-ul marginalia că odată cu acest gest „o despărţire de trecut, fie ea şi parţială, începe să aibă loc, înlocuind refuzul de până acum de confruntare cu trecutul comunist”.
„E un lucru bun că au trimis (dosarul) în instanță. Dar sunt cam puțini responsabili, față de aria acoperită de evenimentele din decembrie 1989. Mă refer la toate orașele în care au fost victime", a comentat pentru Ziare.com generalul în rezervă Dan Voinea, fostul procuror care s-a ocupat timp de mai mulți ani de dosarul Revoluției.
Pe blogurile Adevărul, Adrian Majuru dedică un articol victimelor statului comunist. „Sute de mii de români, de toate generaţiile şi de toate profesiile, de la miniştri la muncitori, de la ofiţeri şi medici la plugari şi preoţi, bătrâni şi copii, femei şi bărbaţi, au fost ucişi fără cruţare şi fără discernământ. Numai pentru faptul că erau altfel. Incoruptibili. Fermi. Profesionişti. Cum sunt «stăpânii» României de azi? Coruptibili, obedienţi, trădători, agramaţi şi stupizi”. „Este o diferenţă de atitudine notabilă! A ceea ce am pierdut omorându-ne elitele reale, şi a ceea ce avem astăzi, o adunătură trădătoare de insuficienţi politici”.
Articolul evocă mai multe figuri din elita românească, unele mai puțin cunoscute, ajunse victime ale închisorilor comuniste: fostul ministru de finanțe Mircea Cancicov, Mihail Romniceanu, administrator al Băncii Naţionale, dar și Iuliu Maniu, preşedinte al PNŢ-ului şi de trei ori prim-ministru, Constantin I. C.Brătianu, închis la 84 de ani, deţinut fără niciun fel de judecată şi îngropat într-un loc necunoscut, și alții, încarcerați, judecați, sau morți în închisorile comuniste.
După cum se știe, recent un grup de magistrați români s-a deplasat la Bruxelles ca să prezinte direct starea justiției din România. Ioana Ene-Dogioiu, de la ziare.com, a stat de vorbă cu judecătoarea Anca Codreanu de la Tribunalul Braşov, unul dintre cei care au stat față în față cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans și cu experții MCV. Judecătoarea spune că au dorit să transmită acolo „un mesaj al cărui sens a fost ignorat de când am început să protestăm pentru prima dată. Mesajul că simțim cum politicul ne sufocă treptat, progresiv, de doi ani încoace”. Anca Codreanu precizează că magistrații au mers pe banii lor la Bruxelles, în zi de concediu de odihnă, nu s-au întâlnit cu politicieni, pentru că nu au acest drept ca magistrați, iar întâlnirile le-au stabilit pur și simplu electronic. Răspunsul favorabil s-a bazat, spune ea, pe „reputația noastră și recunoașterea ca experți tehnici citați frecvent de entități internaționale relevante”.