Linkuri accesibilitate

„Fantomele din Transnistria” și traficul cu țigări (Mold-street.com)


Revista matinală a presei de la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:15 0:00
Link direct



„Republica Moldova alege, din nou, între Vest și Est. De votul din 11 iulie depinde planul de redresare aprobat de Comisia Europeană”, titrează Digi24. Autorul, jurnalistul Alexandru Rotaru, anticipează că va fi din nou o bătălie între pro-europeni și pro-ruși, Maia Sandu având nevoie de un guvern pro occidental pentru a reuși să adopte reformele dorite. De alegerea unui drum pro-european depinde și sprijinul primit de la Bruxelles, crede jurnalistul. Doar că, după cum arată datele existente până acum, niciun concurent electoral nu ar reuşi să câştige, de unul singur, fotoliile necesare pentru învestirea noului guvern. Astfel, se va ajunge din nou în situaţia în care va fi necesară crearea unei alianţe pentru a putea obține o majoritate stabilă.

Moldova.org scrie că la alegerile din 11 iulie pentru prima dată urmează să fie deschise două secții de votare în orașul Tighina, în prezent controlat de așa-zisele autorități de la Tiraspol. Experții pe dimensiunea transnistreană sunt îngrijorați de decizia CEC și recomandă autorităților să anuleze hotărârea în privința acestor secții. Expertul în securitate Rosian Vasiloi consideră că deschiderea secțiilor de vot la Tighina va fi dificilă și nu se va putea asigura procesul electoral transparent. Biroul politici de reintegrare amintește că în 2009, au fost sechestrate urnele de vot destinate secției electorale din Corjova, Dubăsari.

„Cum fantomele din Transnistria încearcă să continue traficul cu țigări” este titlul unei anchete semnate de jurnaliștii Mold-street.com. Potrivit reporterilor, două firme din regiune, ce au importat, în 2020, o cantitate de țigări practic egală cu cea a marilor jucători de pe piață, au rămas fără licențe la importul produselor de tutun, eliberate de autoritățile de la Chișinău. Dar aceasta nu pentru că autoritățile au intervenit, ci mai degrabă pentru că a expirat termenul de valabilitate a licențelor la importul și prelucrarea industrială a tutunului, eliberate anterior de Agenția Servicii Publice. Intenția a generat reacții negative la Tiraspol. Mai multe pe Mold-street.com.

Agenția de știri IPN scrie despre lansarea de către Asociația „Motivație” din Moldova a broșurii privind prevenirea violenței și a discriminării față de persoanele cu nevoi speciale. Potrivit studiului „Violența față de femei în familie în Republica Moldova”, 63% dintre femei au fost supuse violenței psihologice, fizice sau sexuale din partea partenerilor lor pe durata vieții. Totodată, o femeie din 10 s-a confruntat cu abuz economic. Victoria Boțan, specialist în relații publice la Asociația „Motivație”, a precizat că în țară nu există statistici câte persoane cu nevoi speciale sunt supuse anual violenței, dar acești oameni sunt mai des agresați sau discriminați, pentru că au posibilități limitate de a se apăra.

Cum s-au cheltuit cele peste 8 miliarde de lei din fondul CNAM pe timp de pandemie, aflați din Sănătateinfo.md. „Aproape cu prietenie și rugăminți de a respecta legea sau de a dezvolta indicatori care să justifice anumite finanțări”- într-o astfel de atmosferă s-a desfășurat ședința în care membrii Curții de Conturi au prezentat raportul de audit asupra modului în care au fost cheltuiți banii din asigurări în anul pandemic 2020. Deși s-au constatat neregularități, iar Centru Național de Asistență Medicală Urgentă Primară a fost subiectul unor finanțări crescute fără explicații clare, discuțiile au fost mai mult blânde decât imperative. Publicația amintește că în 2020 CNAM a gestionat un buget de 8,3 miliarde de lei.

XS
SM
MD
LG