Hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului, care a recunoscut violarea dreptului de proprietate a fermierilor din raionul Dubăsari asupra terenurilor lor, arată că autoritățile constituționale ale Republicii Moldova nu au obținut rezultate palpabile în această chestiune. Este opinia expertului în securitate Rosian Vasiloi, citat de agenția de știri IPN. Citez: „[…] decizia Curții menționează și deciziile anterioare, care până în ziua de azi nu sunt respectate de Federația Rusă și, în opinia mea, nici autoritățile Republicii Moldova nu fac nimic pentru a sensibiliza autoritățile ruse ca să îndeplinească aceste decizii ale CtEDO”, spune Rosian Vasiloi. El propune o versiune, precum că regimul de la Tiraspol a sechestrat aceste terenuri.
Demersul reprezentanților administrației publice locale din R. Moldova la adresa autorităților europene, prin care dezaprobă Rezoluția Parlamentului European din 5 iulie curent, „confirmă o răspândire a statului capturat în Moldova, în paralel cu existența unei politizări excesive a sectorul public local”, consideră analistul politic Dionis Cenușă, citat de Ziarul Național. Citez: „Partidul Democrat a reușit cu succes să colonizeze un număr mare de autorități publice locale, fără a fi însă clar modalitățile folosite de acesta: presiune […], răsplătire […] sau prin persuasiune […]”, afirmă Cenușă.
Compania care s-a angajat să exploreze hidrocarburile din sudul R. Moldova nu a întreprins nimic în acest sens până acum, scrie portalul Mold-street.com. Conform unui răspuns oferit sursei citate de administrația Agenția proprietății Publice, „lucrările de explorare și evaluare a zăcămintelor de substanțe minerale utile de importanță națională nu au fost începute”. Amintim că la începutul anului trecut, Guvernul a semnat un acord de concesiune cu Frontera Resources International privind explorarea resurselor din bazinul Dobrogea.
Revenirea lui Dmitri Kozak în scenariul transnistrean este periculoasă, scrie Evgheni Magda într-un editorial pentru portalul Deschide.md. El scrie consideră că nu e întâmplător faptul că Kozak revine pe direcţia moldovenească de activitate nu numai în ajunul alegerilor parlamentare, ci şi în perioada vizibilei răciri dintre Chişinău şi Bruxelles, provocată de anularea rezultatelor alegerii primarului de Chișinău. Citez: „Rusia continuă să considere spaţiul post-sovietic o feudă proprie şi reacţionează cu promptitudine la fluctuaţiile politice.” Magda afirmă că autorităţile moldovene şi comunitatea de experţi trebuie să se pregătească de activizarea vizibilă a Rusiei chiar în condiţiile imposibilităţii de a influenţa situaţia prin intermediul programelor de ştiri.
Recenta întrevedere dintre Președintele SUA, Donald Trump, și Președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea contribui la soluționarea mai grabnică a diferendului transnistrean, afirmă șeful Biroului TASS în Moldova Valeriu Demidețchi, citat de portalul Noi.md. Dar în același timp, el afirmă că deocamdată este prematur să se facă concluzii referitor la întrevederea lui Putin și Trump și el este de acord că nu ne-am putea aștepta la multe după ea.