Linkuri accesibilitate

Demisia primarilor Dorin Chirtoacă și Renato Usatîi. Efectele legii anti-propagandă


Retrospectiva săptămânii politice.

Demisia lui Dorin Chirtoacă vine la puține zile după ce și-a dat demisia din postul de primar al orașului Bălți Renato Usatîi, politician dat în urmărire de autoritățile moldovene și aflat de mai mult timp în Federația Rusă. Este și una din temele retrospectivei săptămânale.

Retrospectiva săptămânii politice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00
Link direct


Văzută de observatorii de la Chișinău ca o mișcare tactică înaintea scrutinului parlamentar din toamna acestui an, demisia lui Renato Usatâi din postul de primar al Municipiului Bălți a fost cauzată și de criza administrativă din oraș, aprofundată de demisia celor doi viceprimari care conduceau urbea în lipsa primarului, remarcă jurnalistul Ruslan Mihalevschi de la ziarul local „SP”. În opina sa, Renato Usatîi a recurs la acest gest pentru a-și păstra simpatizanții și a-și testa popularitatea în regiune:

„Văzând că istoria cu referendumul local nu mai este viabilă, a decis să recurgă la acest gest, să renunțe la mandat și să promoveze alt candidat. Absolut precis că este și o mișcare înainte de alegerile locale, eu presupun că Renato Usatîi înțelegea că este criză și această situație nu poate dura mult. Eu cred că el înțelegea că dacă lucrurile vor merge în acest mod și mai departe el va pierde și mai mult din rating. Electoratul lui este mai mult în partea de nord și deci pe nivel de republică totuși rating-ul lui Partidului Nostru nu este atât de mare ca de exemplu la Bălți și de asta el caută soluții.”

Ruslan Mihalevschi spune că alegerile de la Bălți vor arăta în ce măsură formațiunea Partidul Nostru și-a păstrat electoratul, dar și care sunt șansele democraților și socialiștilor de a lua voturi în zona de nord.

Intrarea în vigoare a așa numitei legi anti-propagandă, care restricționează retransmiterea programelor informative și analitice rusești pe teritorial Moldovei a fost un alt subiect comentat pe larg. Jurnalistul Vitalie Călugăreanu pune la îndoială intenția partidului de guvernământ de a combate cu adevărat propaganda și vede un substrat electoral în aceste modificări legislative:

„Anumite posturi de televiziune pe care le controlează au fost chiar ele cele care au diseminat ani la rând propaganda rusească în această țară. Prin urmare, eu cred că partidul care stă azi la pupitrul puterii și care vrea să-l credem cumva anti rusesc, pur și simplu vrea să facă din asta o temă de campanie, că uite, noi combatem propaganda, deci suntem proeuropeni. M-aș fi bucurat dacă ne-ar fi demonstrat că sunt proeuropeni prin reforme, prin justiție independentă, printr-o luptă reală cu corupția și prin desconcentrarea presei. Pe aceste segmente nu vedem decât o rezistență patologică de a schimba lucrurile.”

Vitalie Călugăreanu atrage atenția că propaganda internă nu este mai puțin periculoasă, în condițiile în care o parte din public nu poate separa informațiile corecte de cele manipulatorii, care distorsionează realitatea:

„Propaganda internă și propaganda externă în Republica Moldova se complementează, din păcate, pentru că anume posturile care fac propagandă internă, aproape sunt acelea care până acum au diseminat propagandă rusească, deci ele nu sunt cumva rupte. Într-adevăr, este de datoria cetățenilor Republicii Moldova să discearnă și să boicoteze aceste posturi. Din păcate, lucrul acesta în țara noastră nu se întâmplă pentru că o prea lungă perioadă cetățenii au fost supuși acestei manipulări mediatice prin intermediul posturilor propagandistice.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG