Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Subiectul amnistiei fiscale a atras mai multe critici din partea partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova

Preotul Maxim Melinti, cunoscut pentru poziția sa incluzivă și de răsturnare a stereotipurilor, a cerut repetat Mitropoliei Moldovei să-i fie restabilit dreptul de a sluji. Dacă anterior acesta a evitat să se disocieze de comunitatea LGBT, cerută în schimbul permisiunii de a reveni la amvon, în cel mai recent mesaj de căință, preotul a spus că renunță la diploma de apreciere din partea Organizației Genderdoc-M, care apără interesele comunității LGBT, și că va refuza colaborarea cu organizația. Subiectul a stârnit dezbateri aprinse și este una din temele retrospectivei săptămânii.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:56 0:00
Link direct

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu crede că mulți din cei care au urmărit cea de-a doua pocăință a preotului Maxim Melinti au rămas cu convingerea că acesta a fost intimidat, chiar dacă parohul bisericii din Ghidighici a mărturisit că nu a fost constrâns să facă acest pas.

Jurnalistului i se pare îngrijorător felul în care Mitropolia Moldovei a reacționat atunci când acesta s-a făcut remarcat prin comportamentul său cu tentă de revoltă asupra unor orânduieli și atitudini bisericești. Vitalie Călugăreanu crede că pentru a înțelege lucrurile, cazul preotului trebuie privit cronologic:

„La 21 iunie, Mitropolitul Moldovei Vladimir a semnat un decret prin care l-a oprit pe preotul Melinti de la oficierea slujbelor bisericești pentru promovarea și încurajarea minorităților sexuale. În textul decretului lui Melinti i se cere să se pocăiască deplin și în mod public. La 27 iunie, preotul postează un mesaj și o poză de pe patul de spital în care sune că „biruința nu este obligatorie, obligatorie e lupta”. După ce a ieșit din spital, la sfârșitul lunii iunie, preotul s-a pocăit public prima dată, dar a spus că nu va renunța la diploma primită de la Genderdoc-M. Mitropolitului nu i-a plăcut pocăința, mai departe nu știm prin ce a trecut preotul, dar la 1 august am văzut nu o nouă pocăință, ci o umilință a lui Maxim Melinti în fața Mitropolitului Vladimir.”

Europa Liberă: Credeți dumneavoastră, sistemul înăbușă sau nu individualitatea?

„Eu cred că Mitropolia Moldovei în general suferă de prea mult conservatorism. Mitropolia încearcă să profite de sprijinul mare de care se bucură în rândul cetățenilor, dar nu conștientizează faptul că prin acțiunile pe care le întreprinde, de fapt știrbește și nimicește această încredere. Din punctul meu de vedere acesta nu este un caz individual, ne amintim și alte cazuri în care Mitropolia a impus restricții, atunci când a impus preoților restricția de a nu mai discuta cu jurnaliștii și alte restricții de acest gen. Aceste acțiuni nu fac bine într-o societate democratică în general.”

Nu avem nici un motiv să suspectăm actuala guvernare de bune intenții...

Observatorii de la Chișinău au abordat cu prioritate și în această săptămână subiectul amnistiei fiscale care a atras mai multe critici din partea partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova. Democrații și-au apărat inițiativa, spunând că, de fapt, în doi ani, urmare a măsurilor adoptate, statul va avea încasări record la buget. Comentatorul politic, Victor Ciobanu susține că momentan, adversarii acestor inițiative sunt absolut în drept să suspecteze guvernarea de rea intenție:

„A fost o reacție solidară, colectivă și foarte dură din partea tuturor, dar tuturor partenerilor de dezvoltare, ceea ce este normal. Ceea ce este anormal, a fost reacția PD-ului care și-a arătat un fel de mirare, au început să facă tor felul de trocuri provinciale, de doi bani, că uite aceștia s-au grăbit, nici nu au citit proiectul. Dar nici nu trebuie să mergem mai departe, ne amintim situația cu garanțiile statului când s-au furat băncile. A fost exact spicherul Candu care tot insista că sunt filtre, pe atunci era ministru al economiei.”

Europa Liberă: De această dată l-am auzit pe democratul Sergiu Sârbu care a spus că nu ar crea mecanisme de legalizare a banilor murdari.

„Nu avem nici un motiv să suspectăm actuala guvernare de bune intenții, pentru că tot ce au făcut, deci toată istoria precedentă demonstrează că orice proiect de lege care ar permite anumite mișmașuri, neapărat se soldează cu tot felul de chestii dubioase. Uitați-vă, avem la pachet și Legea cetățeniei anonime contra investiției, care iarăși merge cu aceeași logică, de a introduce în Republica Moldova tot felul de bani obscuri care aici se vor spăla frumușel. Iată și privatizările au venit aici la țanc. Air Moldova contra 2,5 milioane euro, e o sumă absolut ridicolă. Deci intenționat se creează artificial datorii, ca prețul să fie derizoriu și o să vedem până la urmă cine va privatiza această companie.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG