Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii: Un nou val epidemic mătură R. Moldova


La rubrica noastră de vineri, de retrospectivă a săptămânii moldovene, vorbim despre un singur subiect, dar cu mare greutate în discuția publică: anume creșterea bruscă a numărului de infectări cu COVID-19, în ceea ce toată lumea speră că va fi ultimul val al pandemiei, chiar dacă poate, cel mai mare.

Retrospectiva săptămânii: Un nou val epidemic mătură R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:07 0:00

Autoritățile sanitare au raportat în ultima săptămână o creștere alarmantă a numărului de noi infectări, anticipând că în timpul apropiat numărul de cazuri zilnice ar putea să se apropie de cifra de 10 mii.

Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a anunțat cod roșu la nivel național, cu precizarea că accesul în centrele comerciale va fi permis doar cu certificatul COVID-19, iar evenimentele private de orice fel vor fi interzise. Experta în sănătate Rodica Rusu-Gramma crede că în atare condiții, când se înregistrează deja aproape patru mii de îmbolnăviri zilnice, presiunea pe sistemul spitalicesc devine tot mai mare, inclusiv din cauza infectărilor în rândul angajaților din sănătate:

„Doar în această săptămână această cifră ajunge deja la peste 770 de lucrători medicali infectați, ceea ce înseamnă că aceste persoane sunt izolate, sunt scoase din prestarea serviciilor și fiecare persoană, specialist care nu este în instituția medicală este o limitare a accesului populației la servicii medicale. Vă dați seama că la un moment dat pur și simplu n-o să aibă cine să presteze serviciile medicale necesare populației. De acea, situația devine cu adevărat mult mai gravă decât a fost în ultimele două luni, când a fost o perioadă destul de relaxată.”

Decidenții din sănătate precizează că pregătesc câteva scenarii de activitate pentru a preveni aglomerarea spitalelor, funcție de evoluția numărului de îmbolnăviri.

Amenajarea unor noi paturi poate deveni complicată dacă virusul va continua să se extindă în interiorul secțiilor spitalicești, atrage atenția medicul Mihai Pâsla, conf. univ. la Școala de Management în Sănătate Publică.

Omicron-ul nu atacă și nu dă niște stări clinice grave

El consideră că acest val pandemic va afecta și asistența medicală primară: „Omicron-ul nu atacă și nu dă niște stări clinice grave. Înseamnă că presiunea cea mai mare cade pe asistența medicală primară, adică pe medicii de familie. Dacă în cadrul unui spital se mai poate de manevrat cu personalul medical și din secțiile non Covid, de orientat lucrătorii medicali ca ei să fortifice secțiile care se ocupă cu tratamentul staționar a pacienților Covid, medicii de familie lucrează pe sectoare, adică dacă se duce la tratament sau izolare un medic de familie, un sector întreg rămâne fără supraveghere.”

Mihai Pâsla consideră adecvate măsurile restrictive adoptate de autoritățile sanitare, care au mai decis trecerea la învățământul online în următoarele două săptămâni. În opinia lui, de neînțeles este atitudinea ignorantă față de normele antiepidemice de ca dau dovadă mulți dintre cetățeni.

Fără sprijinul societății, sistemul medical este neputincios în fața pandemiei, spune și experta în sănătate, Rodica Rusu-Gramma:

„Chiar dacă autoritățile sunt în proces de pregătire, noi nu putem să facem miracole peste noapte și nu trebuie să ignorăm riscul că totuși va fi greu de făcut față atunci când va fi un număr exagerat de mare de pacienți. Cât de pregătit nu vei fi, oricum, la capacitățile actuale ale sistemului de sănătate, care este un sistem care are nevoie de reforme de ani de zile, care este un sistem cu multe lacune și multe probleme, și de organizare, și financiare, să faci minuni, peste noapte, nu poți. De aceea, responsabilitatea societății față de această situație este importantă. Nu poți să depășești o pandemie doar cu implicarea sistemului de sănătate.”

Într-o adresare publică, în contextul crizelor suprapuse, cea a gazelor și sanitară, șefa statului, Maia Sandu a îndemnat oamenii să se izoleze la primele suspiciuni de îmbolnăvire și să se imunizeze, precizând „că în țările cu rata de vaccinare mare, mor cu mult mai puțini oameni de Covid decât în țările cu rata de vaccinare mică.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG