Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii: Merită judecătorii de la Curtea Constituțională salarii mai mari?


Majorarea cu 135% a salariilor pentru judecătorii Curții Constituționale adoptată de majoritatea parlamentară și pregătirile pentru un al doilea tur de scrutin amânat pentru primăria Bălți, după excluderea din cursă a Marinei Tauber pentru cheltuieli nedeclarate sunt temele, una mai controversată decât cealaltă, la care se opresc astăzi Tamara Grejdeanu și invitații săi în retrospectiva săptămânii politice:

Retrospectiva săptămânii: Merită judecătorii de la Curtea Constituțională salarii mai mari?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:39 0:00

Urmare a unui amendament la legea bugetară, votat de partidul de guvernământ, magistrații Curții Constituționale ar urma să ridice din ianuarie 2022, un salariu brut de peste 80 de mii de lei lunar. Comentatoarea politică, Stela Jantuan spune că i se pare firească reacția de protest a societății la această majorare, întâi de toate pentru că în campania electorală Partidul Acțiune și Solidaritate spunea că va investi în capitalului uman, educație și va asigura echitatea socială. Deocamdată însă, cei de la putere acționează după metodele guvernelor anterioare, este de părere Stela Jantuan:

„Dacă noi vorbim că cei mai vulnerabili sunt bugetarii, printre care sunt și lucrătorii medicali, și lucrătorii din sfera educației și lucrătorii științifici, cei despre care spuneau că trebuie să investim în ei, și noi vedem că nimic din asta nu s-a întâmplat. S-au mărit salariile deputaților și pe ultimii 10 metri s-a înaintat această modificare, apropo, neconstituțională, care este propusă de președinta comisiei juridice. De ce neconstituțională? Pentru că în legea bugetului, orice schimbare o poți face doar cu acordul guvernului. Da, noi trebuie să fortificăm Curtea Constituțională, ca garant al Constituției, dar așa cum a procedat și cum a comentat șefa guvernului, doamna Gavrilița, din punct de vedere politic, nu este corect.”

Referindu-se la creșterile salariale pentru judecătorii Curții Constituționale, șefa guvernului, Natalia Gavriliță a spus că Republica Moldova nu va scăpa de corupţie atâta timp cât pretinde că poate oferi un salariu mic şi avea oameni competenţi şi integri.

În opinia Stelei Jantuan, acest argument vorbește mai degrabă despre posibilitatea de corupere a magistraților, decât despre fortificarea independenței instituției. Comentatoarea susține că guvernarea ar trebui să fie mai precaută în acțiuni și discursul public, dacă ține la imaginea pe care o are în fața alegătorilor.

Evoluțiile electorale de la Bălți s-au aflat și în această săptămână în atenția publică. Al doilea tur al alegerilor primarului Municipiului Bălți, suspendat pe 5 decembrie a fost reprogramat pe 19 decembrie de autoritatea electorală, din cursă anunțându-și retragerea candidatul PAS, Boris Marcoci și Alexandr Nesterovschi, candidatului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Valeriu Vasilică, directorul Agenției de presă „IPN” spune că situația de la Bălți ridică mai multe semne de întrebare:

„Mai puțin clară rămâne semnificația acestui caz inedit pentru ceea ce se întâmplă și se va întâmpla în continuare în Republica Moldova. Pe de o parte, și nu este de neglijat, clasa politică, guvernarea, partidul de guvernământ poate fi bănuit de anumite interese și anumite ingerințe. De ce nu? Până la proba contrarie. Pentru că până acum, guvernările așa s-au comportat. Dar, pe de altă parte, s-ar putea, ar exista șansa că lucrurile se pot îndrepta și în Republica Moldova, în particular, în ceea ce privește coruperea alegătorilor.”

Valeriu Vasilică atestă o situație inedită la alegerile locale din Municipiului Bălți și constată că după excluderea Marinei Tauber din cursă și retragerea altor doi candidați, poate fi pusă la îndoială și reprezentativitatea alegerilor din 19 decembrie.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG