Renato Usatîi se vrea un președinte „responsabil pentru tot”
Ex-primarul de Bălți, Renato Usatîi, a votat pentru un președinte care „să fie responsabil pentru tot” în R. Moldova. La ieșire din secția de votare, Usatîi a spus că vrea ca „tot ce a fost în ultimii 30 de ani să nu se mai repete”.
Unul dintre principalii contracandidați ai Maiei Sandu, Usatîi a votat doar la prezidențiale, nu și la referendumul cerut de actuala guvernare. Prezentă alături de el la votare, mama lui Usatîi a votat și la referendum.
Fiind întrebat de jurnaliști dacă va promova vectorul european, Usatîi a evitat să răspundă, spunând că R. Moldova nu merită să stea „nici în anticamera Uniunii Europene”.
În campanie, liderul Partidului Nostru a promis să „unească” societatea. „Moldova nu trebuie să se încline nici în dreapta, nici în stânga, deoarece riscă să se prăbușească. De aceea, voi promova doar vectorul dezvoltării naționale”, a spus Usatîi.
Ion Chicu a votat pentru „independența presei”
Ex-premierul Ion Chicu a votat pentru „independența presei” și ca R. Moldova să „rămână” și să se „dezvolte”.
Candidatul Partidului Consolidării și Dezvoltării Moldovei, Ion Chicu, a promis, printre altele, să „restabilească funcționalitatea instituțiilor statului” și să mărească pensiile și alocațiile sociale.
Deși se declară pro-european, Chicu, care a fost consilier al lui Dodon, boicotează referendumul despre aderarea la UE.
Primele încălcări, semnalate de observatorii Promo-Lex
Observatorii Promo-LEX au semnalat 173 de incidente până la ora 9:00, dintre care 34 au fost verificate și confirmate.
În 7 cazuri, au fost identificate materiale de publicitate electorală în secțiile de vot sau la mai puțin de 100 m de acestea. Responsabilitatea de înlăturare revine APL și președinților Biroului Electoral.
În 4 cazuri, persoane neautorizate au fost prezente în secțiile de votare sau în raza de 100 m. Două incidente s-au produs în diasporă: în Atena, o persoană care susținea că este observator nu a avut acreditare; în Italia, o persoană s-a prezentat ca reprezentant al unui concurent electoral.
În două secții de votare, buletinele nerepartizate nu au fost păstrate în siguranță. La o secție din Chițcanii Vechi, Telenești, buletinele erau la vedere, iar la Jora de Mijloc, pe un scaun, din lipsa unui dulap sau seif. Potrivit Promo-Lex, membrii biroului au confirmat că și în scrutinele electorale precedente a fost aceeași situație.
Alte încălcări includ: nerespectarea secretului votului (2 cazuri), vot în grup (1 caz), acces restricționat pentru observatori (2 cazuri), sigilarea necorespunzătoare a urnelor (5 cazuri), deficiențe în listele electorale (1 caz). Și un caz când numărul buletinelor de vot nu coincide cu numărul alegătorilor înscriși în lista de bază.
De asemenea, au fost semnalate întreruperi ale filmării procesului electoral în 8 cazuri și o suspendare temporară a votării la o secție din Buiucani din cauza unei pene de curent.
„Promo-Lex” este cea mai mare organizație neguvernamentală moldoveană care monitorizează alegerile și prezintă periodic rapoarte operative de monitorizare în paralel cu cele prezentate de CEC.
Prezența a depășit 7,5%. Autoritățile înregistrează primele încălcări
Către ora 10:00, la secțiile de votare din țară au venit în jur de 210.000 de alegători, adică peste 7,5%. Participarea este similară cu cea din primul tur al alegerilor prezidențiale precedente (2020).
Cel mai activ se votează la Dondușeni. În capitală s-au prezentat la vot în jur de 45.000 de alegători, adică aproximativ 7%.
Până acum, în străinătate au votat 16.300 de alegători, iar la secțiile de votare pentru cetățenii moldoveni din stânga Nistrului – 2.300.
Către ora 09:00, la referendum au participat peste 72.000 mii de legători, adică în jur de 2,6%. CEC anunță datele pentru referendum cu o oră întârziere.
Procesul de votare se desfășoară în regim normal, fără incidente majore, a asigura Comisia Electorală Centrală. Cu toate acestea, în primele două ore de votare poliția a înregistrat 6 încălcări, inclusiv un posibil caz de corupere a alegătorilor și un caz de fotografiere a buletinului de vot.