Regiunea separatistă transnistreană intenționează să ceară statut de observator la Organizația Națiunilor Unite. Liderul separatist Vadim Krasnoselski a cerut sovietului suprem de la Tiraspol să sprijine această inițiativ, într-un discurs ținut miercuri în deschiderea sesiunii de toamnă. Potrivit agenției oficiale știri de la Tiraspol Novostipmr, Krasnoselski a spus că, cităm: „Transnistria există de mai bine de 27 de ani și are peste 500.000 de locuitori de diferite naționalități, a căror opinie nu este reprezentată pe platforma Națiunilor Unite”. „Avem tot dreptul la acest lucru. ONU este o platformă bună pentru a ne prezenta pozițiile”, a spus liderul separatist de la Tiraspol. Recent Chişinăul a solicitat ONU să examineze în cadrul Adunării Generale din septembrie evacuarea trupelor ruse din regiunea transnistreană. Istoricul Gheorghe Cojocaru comentează aceste inițiative recente cu Vasile Botnaru:
Gheorghe Cojocaru: „Dacă până mai ieri, regiunea de dincolo de Nistru a Republicii Moldova își limita, într-un fel, pretențiile secesioniste prin tendința de a se vedea fie ca o entitate distinctă, într-un viitor anume, sau ca parte a spațiului rusesc, ultimele inițiative ale administrației de la Tiraspol arată că pofta acesteia vine mâncând: recent, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, solicita Organizaţiei Naţiunilor Unite să acorde zonei transnistrene statutul de observator.”
Europa Liberă: Ce mai coincidență! Chișinăul solicită Organizaţiei Naţiunilor Unite să includă într-o rezoluție evacuarea trupelor rusești din Transnistria, iar Tiraspolul vrea să obțină un fel de recunoaștere internațională. De ce tocmai acum Tiraspolul ar avea nevoie de acest statut?
Gheorghe Cojocaru: „Tiraspolul, după cum declara însuși Krasnoselski, ar avea nevoie de acest statut de observator la ONU pentru a-și promova cu mai multă eficiență interesele decât până acum. El acuză și Chișinăul, și Kievul că ar menține în izolare regiunea de dincolo de Nistru, deși, să observăm, legăturile comerciale ale Tiraspolului, fie cu Estul, fie cu Vestul, dacă se desfășoară în conformitate cu cadrul legal, nu par să aibă de suferit, din contra.”
Europa Liberă: Deci este sau nu o replică la demersul Chișinăului pentru evacuarea trupelor rusești?
Gheorghe Cojocaru: „Mai curând, așa este, această inițiativă apare ca o contra-reacție la demersul respectiv al Chișinăului, urmărindu-se contracararea efectului public al cererii privind retragerea contingentului de trupe ruse de peste Nistru.”
Europa Liberă: Șansele Chișinăului de a obține intrarea într-o rezoluție ONU, se zice că ar fi încuiate la Moscova. E de presupus că și inițiativa Tiraspolului tot acolo stă, în safeurile Kremlinului. Ce credeți despre șansele inițiativei lansate de Krasnoselski?
Gheorghe Cojocaru: „Mai întâi, inițiativa respectivă va trebui să ia forma unui demers scris, pentru că, cel puțin deocamdată, se vorbește doar despre o propunere a lui Vadim Krasnoselski legislativului de la Tiraspol de a solicita ONU acest statut de observator. Apoi, demersul respectiv, dacă și după ce va fi prezentat în înalta instanță, va trebui să urmeze procedurile prestabilite. Ca stat membru ONU, reprezentanța Republicii Moldova la New York va trebui să urmărească un asemenea eventual demers și să-i dea nota de rigoare, astfel încât nici să nu se pună chestiunea șanselor acestei inițiative.”
Europa Liberă:
Gheorghe Cojocaru: „Pe ce mizează Tiraspolul? Poate că e un foc de artificii, dar probabil că mizează și pe existența unor cazuri precedente, precum e cazul Palestinei, dar acest caz al Palestinei nu este valabil și în cazul zonei nerecunoscute de dincolo de Nistru și, probabil, Tiraspolul mai mizează pe crearea unor interferențe în relația de ansamblu a Republicii Moldova cu familia Națiunilor Unite.”