Jurnaliștii portalului Anticorupție.md oferă detalii despre deputații Violeta Ivanov și Vladimir Vitiuc, care au părăsit vineri Partidul Democrat pentru a adera luni la Partidul Șor. Violeta Ivanov, fostă ministră a Mediului, în 2010 a fost inclusă în „lista neagră” a Iniţativei Civice pentru un Parlament Curat pentru că ar fi favorizat primăriile conduse de reprezentanţi PCRM, care îi erau colegi de partid în acea perioadă. La sfârşit de 2015, împreună cu alţi 13 colegi de partid, a părăsit fracţiunea PCRM, inclusiv cu Vladimir Vitiuc. În ce-l privește, Anticorupție.md amintește că este deputat din anul 2005, de fiecare dată fiind ales pe lista PCRM. Vladimir Vitiuc este autorul mai multor proiecte de legi, inclusiv proiectul de lege privind declararea voluntară și stimularea fiscală, criticat de opoziție și de societatea civilă ca unul care încurajează indisciplina fiscală și urmărește legalizarea veniturilor dobândite ilicit.
Portalul Moldova.org dedică un amplu articol situației din stânga Nistrului. Jurnalista Georgeta Carasiucenco scrie că de astăzi se relaxează câteva măsuri restrictive impuse în cadrul stării de urgență declarate de către așa-zisele autorități transnistrene. Autoarea mai observă că locuitorii din satele limitrofe nu au putut circula și nu au putut primi produse alimentare, întrucât nu a circulat feribotul pe Nistru, din cauza scăderii nivelului apei, iar mecanismul de pacificare este blocat, după ce partea transnistreană a refuzat să se prezinte la o reuniune a copreședinților Comisiei Unificate de Control cu participarea reprezentanților Ucrainei și Misiunii OSCE în Moldova.
Într-un articol de opinie pentru Gazeta de Chișinău, jurnalista Victoria Popa își oprește atenția asupra situației bibliotecilor din țară. După ce a stat de vorbă cu bibliotecară din satul Răciula, Călărași, Victoria Popa aflat că majoritatea cărților din biblioteca localității sunt în grafie chirilică. Volumele sunt așezate pe rafturi doar ca acestea să pară pline. Aceeași situație e, de fapt, în majoritatea bibliotecilor publice de la sat. Colecția de carte românească este completată anual, iar numărul titlurilor de carte depinde de banii alocați anual de primărie, scrie jurnalista.
Aflată în top zece investitori care contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova, Austria oferă anual 2,5 milioane de euro. Iar în total, Agenția de Dezvoltare austriacă a reușit să sprijine Republica Moldova cu peste 50 de milioane de euro. Proiectele sunt numeroase și ajung în primul rând la oamenii în etate, la cei cu dizabilități, adică la cetățenii cu cele mai multe nevoi. Austria sprijină învățământul și oferă condiții de viață mai bune, prin finanțarea proiectelor de apeduct și canalizare. Într-un interviu pentru Radio Chișinău, ambasadoarea Austriei în Republica Moldova, Christine Freilinger, a spus că prin aceste proiecte își dorește ca nimeni „să nu fie lăsat în urmă”. Iar în vremuri de pandemie, Viena oferă Chișinăului 300 de mii de euro pentru a crea locuri de muncă.
Portalul de limba rusă Newsmaker.md face trimitere la anunțul companiilor de turism din Republica Moldova, care susțin că vor organiza un protest în fața parlamentului pe data de 15 mai. Aceștia solicită autorităților „să se implice pentru a găsi soluții în rezolvarea problemelor stringente ale sectorului turistic”, în contextul crizei generate de pandemia de coronavirus. Aceștia solicită guvernului, parlamentului și președinției să extindă termenul de rambursare a banilor consumatorilor până la 540 de zile pentru contractele semnate până la 17 martie 2020. Totodată, companiile de turism menționează că „începând din februarie 2020, agenții economici din Republica Moldova care activează în sectorul turismului suferă de o diminuare excepțională și șocantă a vânzărilor, pe de o parte, și un val de cereri de la clienți de anulare a călătoriilor și recuperare a banilor plătiți, pe de altă parte”.