Linkuri accesibilitate

Reacția Bulgariei la sancțiunile americane


Premierul interimar al Bulgariei, Stefan Ianev
Premierul interimar al Bulgariei, Stefan Ianev

Sancțiunile în cadrul Legii Magnitski împotriva a doi oligarhi bulgari și altor patru foști și actuali înalți funcționari de stat au declanșat un proces de purificare economică și politică în Bulgaria.

Ca o reacție la sancționarea în cadrul Legii Magnitski – cea mai amplă acțiune americană de acest gen, fără precedent într-o țară membră NATO și a UE - Consiliul de securitate națională prezidat de premierul interimar Stefan Ianev a adoptat, luni, noi măsuri de combatere a corupției și crimei organizate. A fost creat un grup de lucru interministerial cu sarcina de a coordona eforturile în vederea lichidării rețelelor prin care s-au scurs până acum bani din buget și din finanțarea europeană.

Premierul Ianev a cerut sistarea tranzacțiilor bancare către persoanele și firmele sancționate. El a acuzat de complicitate cu cei din lista Magnitski mai multe organe menite să combată corupția și crima organizată.

„Până acum aceste organe au fost inutile, și se pare au devenit catalizatori ai mediului de corupție”, a constatat premierul.

Guvernul a întrerupt contactele instituțiilor și companiilor de stat cu persoane fizice și juridice care au legătură cu cei sancționați. A demarat elaborarea unei liste publice cu firme care aparțin celor doi oligarhi și a persoanelor menționate de Departamentul Trezoreriei. Aceasta va conține, în afară companiilor sancționate, și cele care aparțin coproprietarilor, acționarilor, directorilor și membrilor consiliilor administrative ale acestora în ultimii 5 ani.

Sancțiunile americane au scos practic din jocul politic partidul GERB al ex-premierului Borisov considerat a fi profitor al corupției.

Mai toți liderii ai partidelor fostei opoziții au declarat că Borisov este cel care a protejat, inclusiv prin influența asupra procurorului șef Gheșev, oligarhii Peevski și Bojkov. Cel de al doilea a recunoscut în urmă cu un an că a plătit în decurs de 2 ani 30 de milioane de euro mită ex-premierului în schimbul economisirii unor taxe de 350 de milioane. Procurorul șef a ignorat mărturia în pofidă faptului că ea reprezintă autodenunțare.

Sancțiunile americane vor domina campania pentru alegerile anticipate care începe pe data de 11 iunie, concomitent cu dezvăluirile despre realizarea fără licitații publice a unor lucrări de infrastructură în valoare de peste 2 miliarde euro, de prescrierea unor datorii la fisc - alte de 5 miliarde, de creditarea în condiții avantajoase a unor mari companii apropiate ex-premierului Borisov și celor doi oligarhi de către Banca bulgară de dezvoltare menită să crediteze numai firme mici și mijlocii, de proiectele păguboase cu Rusia în energetica – gazoductul TurkStream și CAE Belene.

Previous Next

XS
SM
MD
LG