Linkuri accesibilitate

Război informațional | Actori ruși identificați într-un videoclip „german” de propagandă


O captură de ecran luată dintr-un videoclip care ar fi fost realizat în Germania, dar în care sunt folosiți actori ruși, printre care Iulia Koniuhova (centru) și Valentin Vorobiov (dreapta).
O captură de ecran luată dintr-un videoclip care ar fi fost realizat în Germania, dar în care sunt folosiți actori ruși, printre care Iulia Koniuhova (centru) și Valentin Vorobiov (dreapta).

Rețelele de socializare pro-Kremlin au distribuit un videoclip despre care unii susțin că a fost realizat de un partid german de extremă dreapta pentru a protesta împotriva ajutorului masiv pe care Berlinul l-a acordat Ucrainei.

Cu toate acestea, RFE/RL a identificat actorii din clip ca fiind ruși, ceea ce dovedește că este un fals.

Un videoclip provocator care a incendiat rețelele de socializare pro-Kremlin pe 26 iulie înfățișează o familie germană - tată, mamă și băiețelul lor - stând acasă când la ușa lor sună cu figuri sumbre ofițerii de securitate care intră în casă și încep să le confiște tot ce au, chiar și cerceii mamei și banii din pușculița băiatului, pentru a da ajutor Ucrainei.

Trupele care organizează razia atârnă pe peretele familiei un portret al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și îi obligă să repete: „Heil, Zelenski!”

La final, filmul de 1 minut „informează” că Germania a oferit de anul trecut până acum 22 de miliarde de euro asistență Ucrainei. Apoi se încheie cu șefa agenților de securitate care revine în casa goală pentru a confisca leopardul de cârpă al băiatului, o referire la avansatele tancuri de luptă Leopard pe care Germania le-a trimis la Kiev în ultimele luni pentru a lupta împotriva invaziei masive a Rusiei. „Dacă sunteți acasă în NATO, așteptați-vă ca NATO să vă intre în casă”, avertizează clipul.

Deși nu se știe cine a produs clipul, unele dintre canalele de socializare ruse care îl distribuie susțin că a fost realizat de partidul politic german de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). Cu toate acestea, videoclipul în sine nu menționează partidul și nici nu apare vreo referință la acest videoclip pe pagina de internet a partidului. Iar AfD nu a răspuns deocamdată solicitării RFE/RL de a comenta informațiile.

Folosind un software de recunoaștere facială, serviciul rus al RFE/RL a identificat actorii care apar în clip ca fiind actori ruși profesioniști. Asemănările sunt într-atât de izbitoare că nu prea mai lasă loc de îndoială, indicând cu tărie că videoclipul a fost produs în Rusia.

Unul dintre agenții de securitate germani din film este interpretat în clip de actorul rus Igor Alekseiev.

Tatăl este interpretat de actorul rus de film Valentin Vorobiov.

În decembrie 2022, Vorobiov a apărut într-un videoclip de propagandă pro-Kremlin în care susținea că Europa ar îngheța fără acces la energia rusă. Nu e nici azi clar cine a produs acel videoclip, care a fost, și el, distribuit pe scară largă de site-urile de socializare legate de Rusia.

Iar mama este interpretată de actrița Iulia Koniuhova.

O postare acum ștearsă de pe contul de Instagram al Koniukovei afirmă că clipul a fost produs de postul de televiziune de stat rusesc RT. Koniukova scria în aceeași postare că băiatul din clip este interpretat chiar de fiul ei, Sviatoslav.

Când RFE/RL a întrebat-o pe Koniukova despre postare, aceasta a negat că contul îi aparține și apoi a încetat să mai răspundă la mesaje.

Șefa trupelor de securitate germane din videoclip este interpretată de actrița rusă Iulia Mandriko.

Coloana sonoră este o melodie din 2011 numită Whistling March de The Diner.

Videoclipul se deschide cu o fotografie „de stoc” a unei case germane care a fost făcută în 2017 și este disponibilă pentru uz comercial.

Printre cei care au postat videoclipul s-au numărat Armen Gasparian, membru al Consiliului Public consultativ al președintelui Vladimir Putin; serviciul în limba rusă al RT; și canalul Ru Tube RuNews24. Acesta din urmă a afirmat direct că videoclipul a fost produs de AfD.

Canalul Telegram pro-Kremlin Ostașko! Vajnoie, al prezentatorului televiziunii de stat Pervîi Canal, Ruslan Ostașko, a postat videoclipul, comentând vag „se spune că videoclipul a fost creat de membrii partidului AfD”.

Un corespondent de război al tabloidul pro-Kremlin Komsomolskaia pravda, Aleksandr Koț, a postat videoclipul pe Telegram și l-a numit „o imagine excelentă în războiul informațional”.

Ca stil și ton, videoclipul seamănă foarte mult cu alte eforturi de propagandă pro-Kremlin din ultimii ani. În 2018, pentru a crește prezența la alegerile prezidențiale din martie din acel an după cum se pare, a fost pus în circulație un videoclip evident homofob în care un bărbat care nu votează visează că a fost adoptată o lege care obligă familiile să devină „cămine de plasament” pentru homosexuali.

În 2020, când Putin a organizat un plebiscit național cu privire la o serie uriașă de modificări ale constituției, inclusiv un limbaj care apără valorile sociale conservatoare, a apărut un videoclip homofob care ataca în mod crud adopția de către cuplurile de același sex. Acel videoclip a fost produs de Agenția Federală de Știri (FAN), controlată de controversatul om de afaceri Evgheni Prigojin, care controlează și grupul de mercenari Wagner și care a condus o revoltă armată antiguvernamentală în iunie.

XS
SM
MD
LG