Linkuri accesibilitate

Raportul Kroll şi legea cetățeniei contra investiții în atenția Consiliului Suprem de Securitate


Președintele Igor Dodon a spus că viitorul procuror general interimar poate solicita, dacă va deţine suficiente informaţii, ridicarea imunității unor persoane, inclusiv din rândul parlamentarilor.

Președintele Igor Dodon a ținut astăzi un briefing de presă după ședința Consiliului Suprem de Securitate, pe care tot el o convocase. Dintre temele abordate la ședință – și la întâlnirea președintelui cu presa – corespondenta Europei Libere a ales două actuale și interesante: de ce nu se publică, totuși raportul Kroll 2 cel „oficial” și care este în opinia șefului statului viitorul controversatei legi a „cetățeniei contra investiții”.

Raportul Kroll şi legea cetățeniei contra investiții în atenția Consiliului Suprem de Securitate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00
Link direct


Banca Naţională şi Procuratura Generală nu au putut confirma autenticitatea anexelor raportului Kroll 2 făcute publice săptămâna trecută de controversatul politician Renato Usatîi. Nouă şi de remarcat în documentul publicat de Usatîi e apariţia numelui fostului lider al PD, Vlad Plahotniuc, care şi-a respins însă implicarea şi a anunţat că îşi angajează o cotată casă de avocaţi moldoveană pentru a-l apăra împotriva unor eventuale cauze penale care ar putea să urmeze acestei publicări.

Banca Naţională, comanditara şi beneficiara principală a raportului Kroll 2, şi Procuratura, care a ajuns şi ea în posesia lui, refuză cu încăpăţânare deocamdată să prezinte documentul integral Consiliului Suprem de Securitate, a spus Igor Dodon.

„Ceea ce au prezentat ei în presă este important, dar mai puţin contează pentru decizia finală. Întrebarea noastră către BNM, inclusiv azi, – când ne prezentaţi nouă raportul cu anexele. Ei fug încolo încoace că le trebuie să discute cu Kroll ş.a.m.d.”

Igor Dodon a fost informat că la această etapă sunt mai multe dosare penale pe rol. Procurorii au pus sechestre pe mai multe bunuri ale celor bănuiţi de implicarea în frauda bancară. Printre bunurile sechestrate recent de procurorii sunt şi hotelul Nobil, și studiourile General Media Group ale companiei de bază în imperiul imobiliar al lui Plahotniuc, Finpar Invest, companie care apare şi în documentul publicat de Usatîi. Dodon a criticat prestaţia procuraturii recent părăsită de şeful instituţiei Eduard Harunjen.

Acum au început să se trezească să pună sechestre. Unde au fost până acum? Nu ştiau că e vorba de Gemeni, de Prime?...
Igor Dodon, președintele R. Moldova

„Ei trebuiau să vină încă câţiva ani în urmă cu astfel de iniţiative. Acum au început să se trezească să pună sechestre ş.a.m.d. Unde au fost până acum? Ei ce nu ştiau cu e vorba de Gemeni, de Prime? De ce nu au pus sechestre până acum.”

Şeful statului a precizat că în foarte scurt timp va fi numit un procuror general interimar, modalitatea urmând să fie aprobată vineri de Parlament.

Dacă va deţine suficiente informaţii Procuratura Generală ar putea solicita ridicarea imunităţii unor persoane, inclusiv din rândul parlamentarilor, a mai anunţat Dodon. Mai multe instituţii media au presupus că riscă să rămână fără imunitate deputaţii partidului Şor, Marina Tauber, Ilan Șor și Reghina Apostolova, care figurează în ambele rapoarte ale companiei Kroll privind frauda bancară, precum şi deputaţii democraţi Vlad Plahotniuc şi Andrian Candu.

Consiliul Suprem de Securitate a examinat azi şi legea cetăţeniei contra investiţii anularea căreia a fost votată în Parlament în primă lectură. Igor Dodon a anunţat că legislativul va suspenda vineri acest program.

„Sunt întrebări referitor la companiile care sunt implicate. Da există o companie internaţională cu bun nume care a fost atrasă în acest proiect, dar sunt câteva companii mai mici, inclusiv moldoveneşti cu proprietari dubioşi care sunt implicaţi în acest program. Până când nu ne clarificăm suspendăm, cei care au depus cereri comisia le va examina şi le va depune preşedintelui. Vom merge mai departe cu acest program ne vom clarifica după ce analizăm toate detaliile. ”

Până acum au fost acordate 2 cetăţenii contra unor investiţii. În examinare sunt alte 34 de cereri. Recent Ministrul Economiei Vadim Brînzan declara, după ce a studiat clauzele contractului, că R. Moldova ar putea fi nevoită să plătească penalităţi de câteva milioane de euro, dacă opreşte acest program. Iar dacă decide să-l continue măcar până eliberează cetăţeniile deja solicitate, scapă de penalităţi, ba mai încasează vreo 4 milioane de euro la buget.

Previous Next

XS
SM
MD
LG