Linkuri accesibilitate

Politicienii puterii care dețin televiziuni, îndemnați să nu mai retransmită propaganda Kremlinului


© Ivan Pavlov
© Ivan Pavlov

Au fost monitorizate canalele ruseşti Pervîi Canal, RTR, NTV, REN TV și STS.

Un studiu de monitorizare a principalelor cinci televiziuni care retransmit canale rusești sugerează că publicul moldovean este expus masiv propagandei Kremlinului. Autorii studiului prezentat astăzi de Asociația Presei Independente spun că vor propune îmbunătățiri legislative contra acestei propagande. Dar până atunci, fac apel la proprietarii acestor televiziuni, inclusiv coordonatorul guvernării Vlad Plahotniuc care deține Prime TV și socialistul Corneliu Furculiță, proprietarul NTV- Moldova, să ia propriile măsuri.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:51 0:00
Link direct

Autorii studiului au monitorizat buletine de ştiri, emisiuni informativ-analitice, cele de autor şi alte programe retransmise în Moldova de canalele ruseşti Pervîi Canal, RTR, NTV, REN TV și STS. S-a atras atenţia la cum sunt reflectate, în special, subiecte mai sensibile ce se referă, între altele, la situaţia internă din Ucraina, dar şi din Republica Moldova, relaţia Federaţiei Ruse cu Occidentul, inclusiv cu SUA şi, în general, la tot ce se întâmplă în regiune şi în lume. Concluzionând principalele constatări ale monitorizării, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, a spus că respectivele posturi, în proporție mai mică STS, transmit mesaje propagandistice şi manipulează cu regularitate opinia publică:

„Posturile rusești monitorizate transmit informații unilaterale abordând subiecte sensibile exclusiv din perspectiva vinovăției Occidentului, în primul rând a SUA, a NATO și UE în escaladarea conflictelor militare și în general în tot ce se întâmplă negativ în regiune sau în lume. Este speculată ideea izbucnirii eminente a unui război nuclear din vina SUA. Ucraina este declarată de fiecare dată unica responsabilă de conflictul militar din regiunile estice. Federația Rusă şi președintele rus Vladimir Putin sunt prezentați ca unici luptători adevărați pentru pace și pentru autodeterminarea popoarelor lumii împotriva terorismului, apărători fideli ai valorilor democratice și ai creștinătății.”

Concluziile raportului de monitorizare, al doilea la număr, nu diferă prea mult de cele ale precedentului. Mesajele anti-americane, anti-NATO, anti-Uniunea Europeană şi anti-Ucraina sunt transmise sistematic şi sunt în proporție de două treimi în fiecare buletin de ştiri.

Petru Macovei a spus că cele două rapoarte de monitorizare vor fi sistematizate şi transmise principalelor instituții ale statului cu recomandări inclusiv la nivel legislativ.

Petru Macovei: „Am impresia că unii politicieni şi unele persoane din structurile de reglementare în domeniu se fac a nu observa cât de grave de fapt sunt manifestările propagandei ruseşti în Republica Moldova.”

Două din canalele care retransmit media ruseşti aparţin unor politicieni. Este vorba de liderul partidului de guvernământ Vlad Plahotniuc, fondatorul Prime TV care retransmite Pervîi Canal şi deputatul socialist Corneliu Furculiţă fondatorul NTV Moldova care retransmite programele postului cu aceeaşi denumire din Rusia. Tuturor proprietarilor posturilor care retransmit canalele rusești le va fi recomandat să excludă din grilă emisiunile propagandistice, a anunţat Petru Macovei:

„Avem doi politicieni, deputatul PSRM Furculiţă şi preşedintele PD Plahotniuc care dacă şi-ar dori astăzi ar declara că noi nu mai retransmitem conţinut propagandistic, până la amendarea legislaţiei.”

Chiar în momentul în care era lansată monitorizarea, PD a anunțat la tradiționalul său briefing săptămânal după ședința formațiuni că şi-ar dori amendarea legislației pentru combaterea propagandei rusești. Purtătorul de cuvânt al formațiunii, Vitalie Gămurari, a precizat că detalii despre această iniţiativă vor fi prezentate ulterior. PD a propus şi anterior amendamente anti-propagandă la care însă a renunţat recent reuşind să adopte o altă iniţiativă cea privind obligativitatea unor cote majorate de producție autohtonă, măsură care potrivit unor experţi media ar pune în dificultate televiziunile independente. Vorbind luni la reuniunea comitetului de asociere UE- Republica Moldova spicherul democrat Andrian Candu spunea despre cotele la produsul autohton că ar fi unul din instrumentele anti-propagandă. Numai că obligativitatea acestor cotelor nici măcar nu este respectată de posturile care retransmit media ruseşti, ele fiind recent avertizate în acest sens de CCA.

Previous Next

XS
SM
MD
LG