Linkuri accesibilitate

Răceală versus gripă. Cum le deosebim?


Copiii sunt mai expuși infecțiilor respiratorii sezoniere.
Copiii sunt mai expuși infecțiilor respiratorii sezoniere.

De la începutul sezonului rece, în R. Moldova au fost înregistrate șase cazuri de gripă, iar infecțiile respiratorii acute sunt raportate cel mai des la copii. Chiar dacă se aseamănă, cele mai răspândite boli respiratorii, răceala și gripa, pot avea consecințe diferite și trebuie tratate diferit.

Atât gripa, cât și răceala obișnuită sunt boli respiratorii contagioase, dar sunt cauzate de virusuri diferite. Gripa este provocată doar de virusurile gripale, în timp ce răceala poate fi cauzată de o serie de virusuri, inclusiv rinovirusuri, virusuri paragripale și coronavirusuri sezoniere. Cele din urmă nu trebuie confundate cu SARS-CoV-2, virusul responsabil de COVID-19.

Deoarece răceala și gripa au simptome asemănătoare, poate fi dificil (sau chiar imposibil) să faceți diferența dintre ele doar pe baza simptomelor. Testele speciale pot spune dacă o persoană este bolnavă de gripă. Acestea sunt disponibile la toți medicii de familie din țară, care pot decide, în funcție de simptome și de gravitatea cazului, dacă e necesar să fie efectuat testul și dacă pacientul se poate trata la domiciliu sau trebuie spitalizat.

Care sunt simptomele răcelii și gripei?

Simptomele răcelii sunt, de obicei, mai ușoare decât cele ale gripei. Acestea încep cu o durere în gât, care dispare după o zi sau două. Persoanele răcite sunt mai predispuse să le curgă nasul sau acesta să fie înfundat. Respirația devine îngreunată, apare pruritul nazal (mâncărime), urmat de tuse, în a patra și a cincea zi. Febra este mai puțin frecventă la adulți și mai frecventă la copii. Răceala, de regulă, nu duce la alte probleme de sănătate.

Simptomele gripei apar, de obicei, brusc și pot include febră sau senzație de febră, frisoane, tuse, durere în gât, nas înfundat sau care curge, dureri musculare sau corporale, dureri de cap și oboseală. Unii oameni pot avea vărsături și diaree, deși acest lucru este mai des întâlnit la copii decât la adulți. Nu toți cei care suferă de gripă vor avea febră.

De ce gripa este periculoasă?

Majoritatea bolnavilor de gripă se vor recupera în mai puțin de două săptămâni, dar unii oameni vor dezvolta complicații, dintre care unele pot pune în pericol viața pacientului sau pot duce la deces.

În sezonul 2023-2024, în R. Moldova au fost înregistrate aproape 1.800 de cazuri de gripă și un deces, iar în sezonul precedent – 1.980 de cazuri și patru decese.

Infecțiile sinusurilor și ale urechii sunt exemple de complicații moderate ale gripei, în timp ce pneumonia este o complicație gravă, care poate rezulta fie din infecția cu virusul gripal, fie din combinația dintre virusul gripal și bacterii.

Alte posibile complicații grave declanșate de gripă sunt inflamația inimii (miocardită), a creierului (encefalită) sau a țesuturilor musculare (miozită, rabdomioliză) și insuficiență multi-organică (de exemplu, insuficiență respiratorie și renală).

Infecția cu virusul gripal a tractului respirator poate declanșa un răspuns inflamator extrem în organism și poate duce la sepsis (infectarea sângelui).

De asemenea, gripa poate agrava bolile cronice. De exemplu, persoanele cu astm bronșic pot suferi atacuri de astm, iar cardiacii pot avea o acutizare a afecțiunii de inimă din cauza gripei.

Care sunt semnele de avertizare de urgență ale complicațiilor gripei?

La copii:

  • Respirație rapidă sau dificultăți de respirație;
  • Buze albăstrui sau fața albăstruie;
  • Coastele se trag cu fiecare respirație;
  • Dureri în piept;
  • Dureri musculare severe (copilul refuză să meargă);
  • Deshidratare (fără urină timp de opt ore, gură uscată, fără lacrimi la plâns);
  • Nu interacționează când este treaz;
  • Convulsii;
  • Febră de peste 40 grade, care nu cedează la antitermice (Paracetamol, Ibuprofen, Metamizol).

La adulți:

  • Dificultăți de respirație;
  • Durere persistentă sau presiune în piept, abdomen;
  • Amețeli persistente, confuzie, incapacitatea de a se trezi;
  • Convulsii;
  • Nu urinează;
  • Dureri musculare severe;
  • Slăbiciune sau instabilitate severă;
  • Febră sau tuse care se ameliorează, dar apoi revin sau se agravează;
  • Înrăutățirea afecțiunilor cronice.

Cum se tratează răceala și gripa?

Dacă ați sesizat simptomele unei răceli, este bine să beți cât mai multe lichide: apă, suc, ceai îndulcit cu miere sau apă caldă cu lămâie, supă de pui. Adulții pot lua Ibuprofen sau aspirină.

În cazul gripei, este bine să vă adresați medicului de familie ca să vă prescrie medicația necesară stării dumneavoastră de sănătate. Nu vă autotratați.

Specialiștii din sănătatea publică recomandă ca primă protecție împotriva gripei – vaccinarea.

Totodată, este important să respectați măsurile de igienă personală (spălarea mâinilor cu apă și săpun, utilizarea batistelor pentru strănut sau tuse sau în plica cotului) și menținerea unui stil de viață sănătos, care să includă o alimentație bogată în legume și fructe, odihnă adecvată și exerciții fizice regulate.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG