Linkuri accesibilitate

R. Moldova denunță acordurile cu CSI privind protecția muncii, micul antreprenoriat și metrologia 


Imagine generică.
Imagine generică.

Parlamentul de la Chișinău a denunțat alte trei acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI). Deputații partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” au votat în acest sens, în două lecturi, trei proiecte de lege.

Astfel, au fost denunțate acordul cu privire la susținerea și dezvoltarea micului antreprenoriat cu statele membre ale CSI, acordul privind promovarea politicii concordate în domeniul standardizării, metrologiei și certificării și acordul privind protecția muncii.

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a spus că acordul cu privire la susținerea și dezvoltarea micului antreprenoriat „conține prevederi care puteau fi considerate impedimente în contextul obținerii de către R. Moldova a statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană”.

Acordul cu privire la colaborarea în domeniul protecției muncii este „inoportun”, potrivit proiectului, pentru că, în ultimii ani, R. Moldova a ratificat o serie de convenții în domeniu, care sunt baza cadrului normativ în domeniul protecției muncii.

„Mai mult, odată cu semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, țara noastră s-a angajat să transpună un șir de directive UE în domeniul securității și sănătății în muncă”, se arată în proiect.

Legislativul a mai votat ruperea acordului privind promovarea politicii concordate în domeniul standardizării, metrologiei și certificării, semnat la Moscova, în martie 1992.

În calitate de membru cu drepturi depline al Consiliului Euro-Asiatic de Standardizare, metrologie și certificare (EASC), R. Moldova achită anual cotizații în valoare de 14.000 de dolari, deși colaborarea R. Moldova în cadrul EASC „este una modestă”, se arată în documentul prezentat în Parlament.

Retragerea treptată din CSI

Pe fundalul agresiunii militare ruse în Ucraina, autoritățile de la Chișinău au anunțat că R. Moldova se va retrage treptat din CSI și au denunțat deja o serie acorduri semnate în cadrul organizației create în 1991, după destrămarea URSS.

În iulie, Parlamentul a votat retragerea R. Moldova din cadrul Adunării Interparlamentare a CSI și din acorduri care prevăd formarea spațiului unic educațional, furnizarea tehnicii speciale trupelor de grăniceri și schimbul de informații despre situațiile excepționale între statele membre ale organizației.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG