Programul „Drumuri bune”, iniţiat de fosta guvernare democrată şi suspendat temporar de noul guvern al Maiei Sandu, va continua. Sumele alocate pentru realizarea lui vor fi însă recalculate așa încât distribuirea în fiecare localitate să se facă pe cap de locuitor. Anunţul a fost făcut azi de Gheorghe Curmei, directorul Administrației de Stat a Drumurilor. Ministrul Economiei, Vadim Brînzan, spunea anterior că aceste corecţii vor aduce echitate în realizarea programului care pare să fi fost iniţiat exclusiv din considerente politice.
Programul „Drumuri bune” din care și-a făcut titlu de glorie guvernarea precedentă va continua într-o formulă rectificată. Corectarea acestuia s-a impus din două motive. Primul – foarte frecvent banii erau alocați unor localităţi anume în funcţie de apartenenţa politică a aleşilor locali. Directorul Administrației de Stat a Drumurilor, Gheorghe Curmei, a spus că au fost cazuri în care unele localităţi mari, cu patru mii de locuitori, au primit un milion de lei, în timp ce alte localităţi mai mici primeau sume duble.
Un alt motiv pentru recalcularea finanţărilor e că pentru programul Drumuri bune au fost contractate lucrări de 1,75 miliarde de lei, iar în bugetul de stat au fost alocaţi doar 950 de milioane de lei, dintre care 280 de milioane sunt datorii pentru lucrările executate anul trecut. Rămâne deci tranşa de 650 de milioane de lei disponibili care a fost recalculată pentru toate satele în funcţie de numărul de locuitori ca să se asigure echitate, a explicat Gheorghe Curmei:
Cu această tranşă nouă vor fi acoperite acele localităţi care nu au beneficiat suficient sau echitabil...
„Cu această tranşă nouă vor fi acoperite acele localităţi care nu au beneficiat suficient sau echitabil, în conformitate cu numărul populaţiei. Totodată, dacă după recalcul în unele localităţi finanţarea depăşeşte valoarea existentă contractată, antreprenorii se vor limita la valoarea contractată până la efectuarea unor noi proceduri de licitaţie, iar obiectele noi stabilite conform alocației pe cap de locuitor în limita bugetului de stat vor fi achiziţionate printr-o procedură nouă.”
Curmei a mai spus că diferența dintre valoarea programului şi suma bugetară alocată impune revizuiri ce vor fi operate de Ministerul Economiei, urmând suplimentarea sumei sau informarea administraţiei de stat a drumurilor privind stoparea unor lucrări.
La finele lunii iunie, programul Drumuri bune a fost sistat temporar la iniţiativa noului ministru al Economiei, Vadim Brînzan, care a spus că programul va fi reluat după clarificarea unor probleme majore ce ţin de sursele de finanțare și de transparența decizională. El spunea atunci că nu este clară formula după care se alocă banii şi că există suspiciuni că banii nu sunt cheltuiți rațional, transparent și fără părtinire.
„Cel mai frecvent s-a construit câte un km de drum de la biserică la cimitir şi nu e o glumă. Pe anul acesta deja sunt încheiate 34 de contracte în care nu putem interveni”, spunea Vadim Brînzan la începutul lunii august în Parlament când a fost votată rectificarea bugetară.
Democraţii ajunşi în opoziţie au criticat atunci noua guvernare pentru diminuarea finanțării unor programe sociale ale fostului guvern, inclusiv programul Drumuri bune.
Pornit în anul 2018, cu puţin timp înainte de un scrutin parlamentar crucial pentru soarta democraţilor aflaţi la guvernare, programul „Drumuri bune” a fost tratat în societate ca unul electoral. Senzația aceasta a amplificat-o campania de promovare a acestui program, realizată de o manieră șablonardă de televiziunile loiale puterii de atunci.
În prima parte a programului au fost reabilitați circa 1600 km de drum în 1200 de localități. Suma totală a investițiilor a constituit peste 1,9 miliarde de lei, bani alocați din Fondul Rutier şi din bugetul de stat. Contrar reportajelor triumfaliste, pe internet apăreau frecvent critici privind calitatea lucrărilor făcute. Gheorghe Curmei a declarat azi că a fost verificată calitatea lucrărilor şi că în mare parte nu au fost constatate probleme. Iar acolo unde acestea au fost sesizate antreprenorii le-au rezolvat din contul lor.
Programul „Drumuri bune” a fost contestat într-o analiză realizată de Expert-Grup care semnalase şi probleme legate de managementul fondurilor destinate sectorului de drumuri în general. „Resursele din Fondul Rutier continuă să fie alocate netransparent, nu există separarea rolurilor de supraveghere și management, iar participarea în gestionarea fondului a reprezentanților non-guvernamentali este formală”, constatase Expert-Grup.