Linkuri accesibilitate

Pro şi contra uniformelor şcolare


Clasă de elevi la careu
Clasă de elevi la careu

Sondaj organizat de ministerul educaţiei de la Chișinău.

Ideea de introducere a uniformelor școlare este susținută de peste 80 la sută din părinții, profesorii și elevii care au participat la consultarea publică inițiată de Ministerul Educației. Aproape 293 de mii de persoane au răspuns chestionarului, majoritatea din ei văzând uniforma ca un semn distinctiv al instituțiilor de învățământ. Ministra educației, culturii și cercetării Monica Babuc spune că decizia despre trecerea sau nu la uniforme școlare va fi luată după multe alte discuții, inclusiv la nivel politic. Ce argumente au însă cei care susțin inițiativa și cei care se declară împotrivă?

Trei din patru respondenți au spus că uniforma școlară va disciplina elevii și va înlătura diferențele ce reies din posibilitățile financiare ale părinților de a le reînnoi garderoba. „Purtând uniforma, elevul se va simți egal între egali”, a accentuat ministra Monica Babuc, în opinia căreia introducerea uniformei va aduce un plus de imagine instituțiilor de învățământ. Ministerul ar urma să decidă și dacă designul acesteia va fi unic pentru toate școlile din țară sau va putea fi personalizat de fiecare instituție în parte.

Monica Babuc a mai dat asigurări că introducerea uniformelor nu va fi o povară financiară în plus pentru părinți:

Ministra Monica Babuc
Ministra Monica Babuc

„Nu putem vorbi despre niște cheltuieli suplimentare care ar fi puse pe umerii părinților. Din contra, unificarea unor cerințe ar putea duce la scăderea acestor cheltuieli, fără îndoială. Noi am făcut niște calcule estimative și prin urmare, aceste costuri nu depășesc sub nici o formă acele costuri pe care părinții le achită cumpărându-le an de an vestimentația copiilor la început de an școlar.”

Din cei chestionați, 45 la sută au fost adulți, însă cercetarea nu arată în ce măsură părinții anticipează mărirea sau din contra, micșorarea bugetului pentru trimiterea unui copil la școală.

Ministerul prezintă un cost estimativ de până la 1.700 de lei pentru această uniformă școlară. Un studiu al Centrului Analitic Expert-Grup arată că părinții ar trebui să scoată din buzunar mult peste 2.000 de lei. Autoarea studiului, Constanța Popescu a declarat în cadrului unui interviu pentru postul nostru de radio că o cale de mijloc poate fi introducerea unui cod vestimentar, care să fie mai puțin restrictiv, comparativ cu uniforma.

Atât timp cât noi vom promova în societate individualitatea, personalitatea elevului, ca fiecare să se distingă prin ceva, și acest lucru să fie normal, acesta va deveni un laitmotiv al societății noastre...

Directorul Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” din Leova, Dorin Marin, spune că elevii ar opta mai degrabă pentru un cod vestimentar sau o uniformă în mai multe culori, aspectul căreia să-l poată ei singuri decide. Părinții, spune el, au impresia că vor scăpa de griji astfel:

„Îndeosebi părinții susțin ideea aceasta, pentru ei e o durere de cap care predomină în fiecare dimineață, cu ce să îmbrace copilul. Adică în cazul în care ar exista o uniformă unică, nu ar mai apărea zi de zi problema respectivă. Important este că elevii optează mai mult nu pentru o uniformă unică pentru toată republica, dar să fie în cadrul unei instituții, în urma unor dezbateri, în urma unor opțiuni ale lor, așa s-ar putea să accepte.”

Cercetarea ministerului sugerează că aproape 17 la sută din respondenți cred că uniforma școlară îl va lipsi de identitate pe elevi. Corina Musteață, membră a Consiliului Național al Elevilor, susține că într-adevăr uniforma ar putea să-i responsabilizeze pe unii tineri, dar acest lucru va inhiba personalitatea elevilor și prin urmare nu va dezvolta un comportament de acceptare și nediscriminare:

„Atât timp cât noi vom promova în societate individualitatea, personalitatea elevului, ca fiecare să se distingă prin ceva, și acest lucru să fie normal, acesta va deveni un laitmotiv al societății noastre. Dar atât timp cât va fi impusă uniforma după anumite standarde stricte, pur și simplu copiii care sunt obișnuiți cu diverse stereotipuri, chiar și atunci când practic ar părea egali, oricum ei vor avea motiv de discriminare.”

Elevă în clasa a XI-a, Corina Musteață mai spune că vestimentația este o cale de afirmare a tinerilor și ar fi o greșeală să fie privați de această libertate. Ea crede că ideea unei ținute decente cu unele restricții, așa cum au propus-o experții, ar fi cea mai potrivită alegere, pe care ar putea să o facă managerii școlari și nu neapărat responsabilii din educație, prin ordin ministerial.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG