Linkuri accesibilitate

Principala problemă a Maiei Sandu este că a rămas cantonată în perimetrul Chișinăului (Radu Carp/ contributors.ro)


Chiosc de ziare, București, 16 iulie 2020
Chiosc de ziare, București, 16 iulie 2020

Revista presei de la București.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat la începutul săptămânii că în Moldova nu va fi ca în Belarus. Oamenii nu vor ieși în stradă, pentru că opoziția nu are forța să-i mobilizeze. Analistul Iulian Chifu, care scrie pe blogurile Adevărul, e de părere că Dodon se îmbată cu apă rece. Nici nu e nevoie să fie mobilizați de opoziție, moldovenii sunt deja furioși pe prestația lui Igor Dodon în special în ceea ce privește pandemia. Pe lângă aceste „aberații” autoliniștitoare, Dodon ar fi încălcat deja Constituția modificând legislația electorală în prag de alegeri. El crede că Uniunea Europeană și Statele Unite, adică Occidentul, unicul finanțator extern al Moldovei, nu vor impune sancțiuni usturătoare.

Chifu spune dur: „Dodon [este] un piroman care se joacă cu artificiile prin Republica Moldova, tensionată ca un butoi cu pulbere”. Dacă fraudează alegerile, aşa cum a apucat-o, şi cum a fost avertizat să nu o facă, va avea lumea în stradă, în proteste masive. Manifestaţiile de stradă vor izbucni cu forţă, cu resorturi profund interne. Şi fără finanţări din exterior. Cetăţenii Republicii Moldova sunt obosiţi de atâta minciuni şi falsuri, de găunoşenia declaraţiilor lui Dodon şi de abundenţa de promisiuni deşarte”. De fapt, el „îngroapă şansele statului al cărui preşedinte este de a se reabilita şi a se relansa economic după pandemie. Şi lasă Chişinăul şi întreaga populaţie fără finanţare, prin nerespectarea angajamentelor europene asumate”. Desigur, Igor Dodon ar putea cere finanțare de la Fondul Monetar Internațional, având în vedere că Rusia e zăpăcită de propriile sale probleme. Dar în acest caz nu ar face decât să se convingă cât de jos este credibilitatea țării sale.

Judecând însă după analiza semnată pe contributors.ro de Radu Carp, convingerile analistului Iulian Chifu pot fi valabile, dar rezultatele votului s-ar putea să le facă inutile. În clipa de față, sondajele o dau pe Maia Sandu, candidata PAS, cu 10 până la 17 procente în urma lui Dodon. Nu se știe cum vor vota, și dacă vor vota, în turul al doilea adepții celorlalți candidați înscriși în cursă. Radu Carp face un calcul bazat pe presupuneri, dar Maia Sandu tot nu iese pe primul loc. Nu exclude însă un vot de contestare furioasă a lui Igor Dodon, în special pentru dezastrul umanitar provocat de epidemia de coronavirus.

Pentru adepții descăunării lui Dodon, temerea cea mai mare o reprezintă absenteismul. Principala problemă a Maiei Sandu este că a rămas cantonată în perimetrul Chișinăului, arată Carp. Ea ar trebui să poată atrage voturi din tabăra unionistă, din afara bazinului electoral al PAS, de la candidații fără șanse de a intra în turul doi. Or, cu trei săptămâni înaintea scrutinului prezidențial, nu se vede nicio strategie în acest sens.

Spotmedia.ro se oprește la raportul bienal al GRECO despre Moldova. GRECO este organ al Consiliului Europei și urmăreşte ameliorarea capacităţii statelor membre de a combate corupţia, prin monitorizarea conformării acestora cu anumite standarde anticorupţie. Concluzia raportului este că „nivelul de conformare al Republicii Moldova (la recomandările făcute în raportul anterior) rămâne «în general nesatisfăcător». Autorităţile de la Chişinău sunt invitate să raporteze din nou progresele implementării recomandărilor până la 30 septembrie 2021”.

XS
SM
MD
LG