Linkuri accesibilitate

Bulgaria: depozit de deșeuri nucleare din fonduri europene


La Kozlodui începe construirea unui depozit național pentru deșeuri radioactive de mică intensitate.

În zona CAE „Kozlodui” a fost inaugurată construcția depozitului național pentru deșeuri radioactive de intensitate mică și mijlocie.

Depozitul nuclear de la Kozlodui
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00
Link direct

Prima etapă a investiției este evaluată la 71,8 milioane de euro. Depozitul este destinat deșeurilor de la blocurile oprite 1-4 și din activitatea unor capacități noi. Aici însă nu va fi stocat combustibil nuclear folosit care, ca și până acum, va fi transportat și prelucrat în Rusia.

Deșeurile de intensitate mică și mijlocie vor fi securizate și depuse în cuburi din beton armat care vor fi stocate în tranșee. Capacitatea depozitului - 138 200 m.c., va fi suficientă pentru funcționarea centralei Kozlodui timp de 60 de ani.

Investiția face parte, împreună cu închiderea primelor patru reactoare de 440 de MW ale centralei, din angajamentul Bulgariei prilejuit de aderarea la Uniunea Europeană și are la bază o hotârăre a Consiliului de miniștri din 2005.

Zona depozitului „Radiana” se află în paramentrul de pază cu raza de 2 km în jurul centralei.

Fondul internațional „Kozlodui” constituit din compensațiile europene pentru închiderea primelor patru reactoare de 440 de MW, finanțează proiectul prin Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Constructor principal este compania germana „Nukem technologies”. Participă și patru companii bulgare. Primul compartiment al depozitului va deveni funcțional în 2021.

Proiectul va accelera procesul de scoatere definitivă din exploatare a celor patru reactoare oprite înainte de aderarea Bulgariei la Uniunea Europeană.

Până acum scoaterea din funcțiune a reactoarelor mici a costat Bulgariei 200 de milioane de euro. Încă 100 de milioane va costa dezmembrarea reactoarelor. Operațiunea va demara în 2019.

Bulgaria va prelungi cu 20 de ani durata de funcționare a reactoarelor 5 și 6 de 1000 MW de la Kozlodui care ar fi urmat să se încheie la finele acestui an și respectiv în 2021. La ambele reactoare lucrează experți bulgari din compania „Risk Inginering”, ruși din compania „Rusatom Service” și francezi de la EDF.

Previous Next

XS
SM
MD
LG