Anual, mii de oameni află că în corpul lor și-a făcut apariția cancerul. Pentru mulți dintre ei, este o sentință la moarte. Pentru alții, este o luptă contra cronometru.
Asociația, care are acum 10 membri, își dorește să îi încurajeze anume pe cei care cred că nu mai au nicio șansă la supraviețuire, să organizeze grupuri de suport pentru a facilita schimbul de experiențe, să dezvolte materiale informative despre gestionarea emoțiilor, reziliență și adaptare și să sensibilizeze publicul asupra nevoilor psihologice și sociale ale pacienților oncologici.
Victoria Dașchevici, una dintre fondatoarele asociației, și-a dorit să vină în ajutorul pacienților diagnosticați cu o formă sau alta de cancer după ce a trecut ea însăși prin această experiență.
„Fiecare pacient oncologic are o poveste. Eu am transformat-o pe a mea într-o misiune, iar această misiune este de a oferi suport oamenilor care se confruntă cu această maladie”, spune psihologa, care a urmat și o specializare în onco-psihologie anume din acest motiv.
„Pe lângă tratament și asistență psihologică, acești pacienți mai au nevoie de comunicare și ghidare. Cu acest scop am creat această asociație. În același timp, vrem să educăm societatea, să înlăturăm stigmatizarea pacienților oncologici, care au nevoie să fie protejați, ocrotiți și înțeleși. Credem că nimeni nu trebuie să parcurgă această cale singuri”, mai explică Victoria, care a ajutat persoane diagnosticate cu cancer și până la crearea acestei asociații.
Una dintre ele este Ancuța Langa, o altă membră a asociației. Profesoară la Colegiului de Medicină din Ungheni, Ancuța povestește că a întâlnit-o pe Victoria pe holurile Institutului Oncologic „în una dintre cele mai negre zile” din viața sa.
„Ei au nevoie de cineva care să le spună că se poate”
Era într-o depresie profundă, iar Victoria a ajutat-o să meargă mai departe. „Credeam că nu mai pot și voiam să mă dau bătută. Atunci, ea a fost cea care m-a susținut. Eu chiar am simțit lipsa unei persoane care să mă încurajeze, să îmi spună că problema mea poate fi rezolvată”, își amintește femeia, care a fost diagnosticată cu limfom Hodgkin – o formă foarte agresivă de cancer specific sistemului limfatic.
„Asociația trebuie să schimbe conceptul de cancer. Avem o echipă de medici în spate, dar avem nevoie de o forță care să îi încurajeze pe pacienți și să le spună că se poate”, conchide Ancuța Langa.
În familia Elenei Gâdilica, cancerul a bătut la ușă de trei ori. I-a furat pe rând ambii părinți, dar ea a reușit să-l învingă. Era în floarea vârstei și credea că, odată cu diagnosticul, viața ei se termină.
„Fiica mea era primul an la universitate și m-am rugat la Dumnezeu să o văd absolventă. Apoi, m-am rugat să o văd mireasă. Pe urmă, să îmi văd nepoții. Și iată așa, au trecut 18 ani”, spune cu lacrimi în ochi femeia, care este acum la pensie.
Asociația „Viața continuă” a fost constituită pe 4 februarie, de Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, care este marcată pentru al 25-lea an consecutiv. La eveniment au participat atât pacienți și supraviețuitori ai cancerului, cât și angajați ai Institutului Oncologic.
„Cancerul nu este o sentință, este o patologie pe care medicina modernă o poate trata. Asta trebuie să le spunem tuturor pacienților. În registrul național de cancer, printre cele mai frecvente tipuri sunt cel colorectal, mamar, de piele, de prostată și pulmonar. Cel din urmă este mai greu de detectat și are cea mai înaltă rată de mortalitate în primul an de la depistare”, afirmă directorul Institutului Oncologic, Ruslan Baltaga.
Anul trecut, 10.700 de persoane din R. Moldova au fost diagnosticate cu cancer, iar aproximativ 63.000 de oameni se află în evidența medicilor cu diverse afecțiuni oncologice.
Vezi și reportajul despre lupta cu cancerul al tânărului Eugen Mîțu din Tiraspol
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te