Portalul Deschide.md publică opiniile unor analiști politici despre raportul pre-electoral al lui Dodon. Anatol Țăranu afirmă că acest raport arată, mai degrabă, ca un text electoral. „De fapt, acest text este ticsit de neadevăruri, de exagerări, de manipulări cu cifrele. Având în vedere ce a promis Dodon în 2016, acest raport nu reflectă realitatea. Echipa de campanie a lui Dodon s-a gândit cum să intre în campanie și iată s-a gândit că o asemenea dare de seamă ar fi cel mai bun lucru”, consideră Țăranu. Iar Nicolae Negru consideră că acest raport pare să fi fost întocmit de un contabil, nu de un strateg ori de un președinte al Republicii Moldova. „A făcut un bilanț electoral pentru oameni care nu înțeleg ce trebuie să facă un președinte. Vrea să amăgească lumea”. Negru afirmă că Dodon vrea să ungă ochii cetățenilor cu multe fapte, vrea ca cetățenii să vadă mulți copaci, dar să nu vadă pădurea.
„Statul nu a reușit să implementeze cu succes politica sa de integrare lingvistică a minorităților naționale”, a afirmat Ștefan Gligor, citat de IPN. El afirmă că autoritățile au ales o politică de trilingvism, adică studierea mai multor limbi. Dar pentru ca elevii să fie motivați să învețe simultan limba maternă, limba rusa ca mijloc de comunicare interetnică și româna ca limbă de stat, au fost necesare programe și tehnici de integrare puternice, consideră Gligor. „În lipsa acestora s-a ajuns la efectul opus: etniile își uită limba maternă în favoarea limbii ruse, nestăpânind limba română”, a mai menționat sursa citată.
Prin decizia prin care un copil, crescut doar de mamă timp de șase ani, a fost ridicat și transmis pentru întreținere tatălui biologic, cetățean străin, cu permis de ședere pe teritoriul Republicii Moldova, Curtea Supremă de Justiție a ratat ocazia să demonstreze că poate schimba lucrurile în justiție. O spune avocatul Ion Dron, citat de Radio Chișinău. „Prin această hotărâre au spulberat și speranțele celor care mai cred în schimbarea în justiție. Statul de drept nu înseamnă teorii și rapoarte, înseamnă spețe concrete”, a declarat Ion Dron.
Ziarul de Gardă publică un reportaj cu mărturiile gravidelor din secția COVID-19. În articol se scrie că din luna martie, la fel ca o bună parte dintre colegii lor, medicii de la IMSP Maternitatea Nr. 2 lucrează cu pacientele afectate de virus, atât că ei au în grijă de două vieți – a mamei și a copilului. Angajații spitalului citați în material afirmă că sunt epuizați, la fel ca și pacientele care, pe lângă obișnuitele griji ale sarcinii, se confruntă cu teama de complicațiile care pot apărea în urma infecției, se subliniază în material. „Aici, lupta cu virusul se duce și pentru copiii care urmează să apară pe lume și pentru cei rămași acasă sau internați în alt spital”, scrie Ziarul de Gardă.
În lunile iunie și iulie băncile au recuperat complet căderea creditelor înregistrată la începutul pandemiei în Republica Moldova, iar portofoliul de credite bancare este chiar cu 113 milioane lei mai mare. Concluziile aparțin expertului economic Veaceslav Ioniță, citat de TV8. Potrivit lui, în primele două luni de pandemie, portofoliul de credite în Republica Moldova a suferit o ușoară scădere de 1,1 miliarde lei exclusiv din contul reducerii creditelor oferite agenților economici. Cât privește persoanele fizice, portofoliul de credite a rămas neschimbat la nivel de 14,5 miliarde lei.