Linkuri accesibilitate

Presa din România demontează minciunile marca Sputnik referitoare la Maia Sandu


Noutăți în presa din România.

După ce în 7 iunie Sputnik susținea că Maia Sandu a închis aproape 120 de școli și a disponibilizat peste 5800 de profesori, site-ul revine acum cu informația la fel de falsă că Maia Sandu ar fi creat o structură „anticorupție” paralelă cu instituțiile statului „pentru a putea elimina din viața publică și aparatul administrativ politicienii și funcționarii care deranjează”.

Presa din România demontează minciunile marca Sputnik referitoare la Maia Sandu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:44 0:00

Comitetul consultativ independent anticorupție s-ar afla sub controlul Occidentului. Veridica.ro demontează știrea și face precizările de rigoare, în cadrul rubricii menite să neutralizeze fake-news-urile. Sputnik s-a folosit în știrea falsă de declarația șefului acestui comitet, care a amintit că asemenea structuri anticorupție au acționat deja în Afganistan și Ucraina. Și ce a urmat? comentează Sputnik: cele două țări „au rămas la fel de corupte”, pentru că, vezi bine, adevăratul scop ar fi altul: „să compromită activitatea instituțiilor de stat sau să instituie controlul (Occidentului – n. n. ) asupra lor, să le dirijeze activitatea”. Veridica.ro aduce lucrurile la adevăr : nu e o structură paralelă cu nimic, ci un ong cu rol consultativ, care va informa asupra cazurilor de corupție, ușurând astfel activitatea instituțiilor abilitate ale statului. Acestea, a spus-o Maia Sandu, se mișcă încă foarte încet. Apoi : „Nu există o relație de subordonare față de Președinție, Comitetul fiind indepent. Din componența Comitetului fac parte șase experți independenți și recunoscuți pentru activitatea lor, dintre care trei sunt din Republica Moldova – ceea ce exclude un control al Occidentului”.

Două comentarii se referă la decizia recentă a Curții Constituționale a României care, din nou, a blocat desființarea Secției Speciale (de investigare a magistraților), considerată de raportul MCV drept neconformă cu legislația europeană. Liviu Avram (Adevărul) e siderat de seninătatea cu care ”minte”, spune el, președintele CCR Valer Dorneanu. Și aduce o listă de asemenea minciuni de care s-a folosit în timp. Acum, minciuna este o falsă interpretare a angajamentelor României ca stat membru al Uniunii : recomandările Comisiei Europene ar fi obligatorii, dar numai pentru Președinție, Parlament și guvern, nu și pentru organele de justiție, care „sunt independente”.

Și Liviu Avram, dar și Sabina Fati în textul publicat de Deutsche Welle demontează „minciuna”. Mai clar este la cea din urmă : Constituţia României spune că „prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare” şi că „Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării”. „Comportamentul Curţii Constituţionale a României are un fir logic, scrie fati: în fond judecătorii CCR nu s-au declarat jigniţi atunci când Sputnik i-a lăudat şi a declarat Curtea «adevăratul factor de echilibru în 2019». Tot atunci, Valer Dorneanu a primit titlul «personalitea anului» din partea organului de propagandă al Rusiei, fiindcă a adoptat o linie dură, antioccidentală, dar şi pentru că în 2018 a fost într-o vizită oficială în Rusia, sfidând astfel guvernul pe care-l servea şi deciziile UE. Şeful Curţii Constituţionale a acceptat invitaţia în Federaţia Rusă la scurt timp după ce le comunicase oficialilor de la Bruxelles că CCR nu mai vrea să fie implicată în discuţiile privitoare la Mecanismul de Cooperare şi Verificare”.

XS
SM
MD
LG