Un comentariu semnat de Alexandru Damian în revista 22 arată că rapida creștere de popularitate a Maiei Sandu în Republica Moldova este privită cu teamă nu doar acolo, ci și în România.
„Pentru prima oară, scrie Damian, există temerea că schemele de corupție nu vor mai putea fi negociate, iar mimarea reformelor nu va mai fi politică de stat”. În România, se adaugă în articol, stenograme ale Direcției Naționale Anticorupție au arătat frustrarea unor oameni de afaceri și politicieni că nu reușesc „să negocieze subteran funcții și contracte” cu unii miniștri ai USR PLUS, pe care-i etichetează drept „nenorociți” și „nebuni”. De altfel, consideră Alexandru Damian, „Crearea unei majorități pro reforme în jurul Maiei Sandu ar fi încă o palmă dată Bucureștiului pentru politica dusă în Republica Moldova în ultimii zece ani. Bucureștiul a acceptat cu greu că Maia Sandu va domina scena politică moldovenească și că reprezintă principala forță pro reforme (…)Atacurile subtile sau mai puțin subtile la adresa Maiei Sandu abundă în continuare dinspre București”. În Republica Moldova, arată comentatorul citat, întrebarea care se pune acum nu este dacă Partidul Acțiune și Solidaritate, fondat de Maia Sandu, va câștiga alegerile, ci dacă va reuși să guverneze singur sau în coaliție.
Pe site-ul veridica.ro, Mădălin Necșuțu reface tabloul sprijinului acordat de România Republicii Moldova în ultima perioadă și care tinde să înlocuiască ceea ce a abandonat să mai facă Rusia : vaccinurile, echipamentele medicale, motorina pentru fermieri. „Așadar, scrie Necșuțu, tandemul Președinție-Guvern a lucrat intens în ultimele luni la sprijinirea Republicii Moldova, iar acest lucru s-a văzut în simpatia crescută de care se bucură astăzi România la Chișinău”. Dincolo de asta însă, Partidul Social Democrat ar avea în continuare pârghii prin care sprijină electoratul de stânga, pro-rus : aici s-ar înscrie și scrisoarea trimisă de trei asociații de magistrați din România în sprijinul unui judecător demis de președintele Maia Sandu, dar și intensa activitate publică de campanie electorală a fostului deputat PSD Cristian Rizea, personaj cu probleme penale.
Mihai Oprișor scrie pentru spotmedia.ro despre Noua strategie rusă, care ar demonstra „cât de frământat este Putin de situația din Rusia și de situația internațională, ambele defavorabile Kremlinului”. De aceea acuză în Strategie Occidentul de imixtiune în viața socială și culturală rusă, prin intermediul internetului – explicația pentru noua lege care restrânge accesul oamenilor la informație necenzurată. Pe Putin îl sperie și schimbarea de gardă care va avea loc în această toamnă la Berlin, precum și investiții militare americane anunțate, care vor crește capacitatea de ripostă a NATO din Europa de Est. „Granița adevărată a NATO este împinsă spre est, acum nu doar cu precauție, ci și cu curaj”, de aceea, scrie Mihai Oprișor „Putin a intrat în defensivă”.
Critici apăsate în presa de la București față de declarația cu iz naționalist și retrograd din acest weekend a liderului liberal Ludovic Orban. „Sondajele de opinie arată creşterea curentului naţionalist-conservator şi, probabil, preşedintele PNL a decis că este mai bine să preia mesajul pentru a nu-l lăsa pe mâna altora”, este opinia lui Ion M. Ioniță de la Adevărul. „Ludovic Orban nu a vizat alegătorii PNL, ci facțiunea neoprotestantă din partid care l-ar putea ajuta să își conserve puterea în partid” – este ipoteza Magdei Grădinaru de la spotmedia.ro.