Linkuri accesibilitate

Premiile Negruzzi


Biblioteca Centrală Universitară din Iași
Biblioteca Centrală Universitară din Iași
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:31 0:00

Ieri, în Aula Bibliotecii Centrale „Mihai Eminescu” din Iași, a avut loc festivitatea decernării premiilor „Negruzzi” pentru anul 2021. Este a șasea ediție a acestor premii care, în urma deliberărilor unui juriu, sunt acordate unor personalități proeminente din diferite domenii de activitate. Dintre laureații din anii anteriorii îi putem aminti pe scriitorii Ion Pop, Ana Blandiana, Matei Vișniec, pe istoricul Alexandru Zub, pe poetul, gazetarul și diplomatul Emil Hurezeanu, pe regretatul scriitor Nicolae Dabija, pe compozitorul Eugen Doga, pe medicii Leon Dănăilă și Grigore Tinică. Și anul acesta avem a face cu nume de primă mărime: criticul de teatru George Banu, stabilit de multă vreme la Paris, scriitorul și filozoful Andrei Pleșu, scriitorul de la Chișinău Ion Hadârcă. A fost acordat, pentru prima oară, premiul special „Dana Konya Petrișor”, laureat fiind graficianul Dragoș Pătrașcu.

Scriitorul Constantin Negruzzi (n. 1808, satul Hermeziu, județul Iași – d. 24 august 1868)
Scriitorul Constantin Negruzzi (n. 1808, satul Hermeziu, județul Iași – d. 24 august 1868)

Istoria acestor premii este foarte interesantă. Ele sunt sponsorizate de doi oameni inimoși, soții Gabriela și Vasile Lungu. Acesta din urmă, de meserie inginer agronom, a reușit să facă din terenurile care i-au aparținut odinioară familiei Negruzzi la Hermeziu, pe malul Prutului, o fermă agricolă înfloritoare la care se adaugă viile replantate și întreținute cu multă grijă. Cramele Hermeziu sunt de acum binecunoscute, iar vinurile de acolo sunt multimedaliate. Ideea premiilor a fost îmbrățișată cu multă căldură de descendenta familiei Negruzzi, Dana Konya Petrișor, o persoană voluntară, tonică, plină de energie. A încetat din viață nu demult, urmată, curând după aceea, de soțul ei, scriitorul și fostul deținut politic Marcel Petrișor.

Sigur, proiectul premiilor „Negruzzi” a fost sprijinit de instituții culturale importante din Iași, în primul rând editura „Junimea” și Muzeul Literaturii Române (care a deschis, la Hermeziu, o casă memorială Negruzzi). Meritul principal le revine însă soților Lungu, grație cărora vedem cum o prestigioasă manifestare poate exista prin fonduri private. În fiecare an, de 1 decembrie, decernarea premiilor atrage în Aula Bibliotecii Centrale un public numeros, dornic să vadă și să audă personalități de mare notorietate chiar dacă, din cauză că evenimentul este televizat, fiecare vorbitor are la dispoziție un timp limitat. Și cred că nici nu mai e nevoie să precizez că, ieri, cel mai mare succes l-a avut Andrei Pleșu.

Previous Next

XS
SM
MD
LG