În timp ce mulți tineri moldoveni aleg să-și croiască viitorul peste hotare, la Baimaclia, Căușeni, o localitate cu aproape 2000 de locuitori, doi frați au transformat pasiunea pentru albinărit într-o afacere bazată pe tehnologii moderne, o prisacă cu peste 100 de stupi. Ideea aparține lui Adrian Grițcan și a prins contur după ce a obținut un grant de 13500 de euro din partea Uniunii Europene, prin programul „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, pus în aplicare de PNUD Moldova. Tamara Grejdeanu a vizitat prisaca tânărului întreprinzător și ne spune povestea lui.
Adrian Grițcan povestește despre albinărit cu pasiunea proprie firilor artistice. Un fundal mai bun decât câmpul de floarea soarelui din preajmă nici că se poate inventa.
Numai că apicultura presupune nu atât poezie, cât mai mult proză, care uneori e soră cu rutina.
Pentru că albinăritul înseamnă obținerea unui rezultat măsurabil.
Adrian spune cu mândrie că obține mai multă miere decât alții și datorită construcției stupilor, pe care i-a proiectat personal, după modelul celor din occident.
Într-adevăr, prisaca lui Adrian Grițcan este diferită de cele pe care le putem vedea în curțile unor apicultori amatori, cu stupi masivi din lemn.
Diferiți după dimensiune și chiar material, stupii construiți la Baimaclia le oferă familiilor de albine condiții mai bune de dezvoltare, cu temperaturi prielnice pe timp de vară/iarnă și sistem eficient de hrănire, spune întreprinzătorul.
Anul trecut, mierea a fost livrată unor magazine din Germania și Austria, producția din această vară va ajunge în Italia, însă, așa cum spune Adrian Grițcan, nu este de ignorat nici piața locală:
„Chiar în primul an, primul lot de miere pe care l-am avut, am căutat toate contactele, toți agenții economici din Republica Moldova care pot să procure miere și se ocupă cu exportul, dar și cei care le-ar trebui. De exemplu, am sunat la toate filmele de patiserie din Chișinău și din afara lui, la toate fabricile de dulciuri și i-am întrebat care și ce preț da, cum cumpără mierea. Așa am început, e clar că dai douăzeci de sunete și găsești doar un contact.”
Cu un bunic pasionat de apicultură, Adrian Grițcan a îndrăgit din copilărie albinăritul, însă nu credea că își va face din asta meserie.
I se părea mereu o îndeletnicire amatoricească, supusă mereu riscurilor și fără certitudinea profitului financiar.
La doi ani de activitate însă, datorită tehnologiilor aplicate, apicultura a devenit o afacere, spune antreprenorul. Iar pentru că albinăritul este o activitate mai mult sezonieră, Adrian Grițcan planifică să construiască în lunile de iarnă stupi mai performanți, pe care să îi testeze în gospodăria sa, apoi poate și să îi vândă:
„Îi aducem albinei condițiile de dezvoltare din natură, pentru că albina, în natură stă într-o stâncă sau într-o scorbură de copac care nu-i din cherestea din doi centimetri făcută și ea este protejată de frig, de intemperii. Noi fix asta vrem să acordăm familiei de albine, o termoizolare cât mai bună pentru o dezvoltare bună și pentru o iernare cât mai liniștită. Noi cu acest stup vrem să omitem mai multe probleme, însăși reducerea consumului de miere pe perioada inactivă la jumătate, majorarea producției cu 10-15 la sută minim.”
Înainte de albinărit, Adrian Grițcan muncea în cadrul unei companii germane, pentru care promova și vindea tehnică agricolă.
În apicultură este ajutat și de fratele său care a abandonat meseria de bucătar și îl ajută acum să pună în aplicare inovațiile din domeniu, spune Sergiu Grițcan:
„Lucrăm împreună la dezvoltarea stupilor, e cel mai mare proiect de suflet. Demult ne-am dorit să ne dezvoltăm în domeniul acesta, de mici copii am crescut pe lângă familiile de albini. Pe lângă informațiile de ba bunici, am mai studiat literatura de specialitate în apicultură, pentru că oricum, e un domeniu care evoluează de la an la an.”
În Baimaclia, spune Adrian Grițcan, mulți consăteni au afaceri în agricultură și le reușește, majoritatea pleacă însă.
Cum și-a menținut el entuziasmul?
Printr-o planificare minuțioasă a afacerii, un plan anual de îngrijire a albinelor, inițiativă și utilizare rațională a banilor, spune el:
„Nu trebuie să bagi emoțiile și plăcerile personale în afacere, mai ales când afacerea este la început, pentru că îndată ce începi să risipești resursele, și nu le investești foarte atent, se duce totul pe apa sâmbetei. Trebuie ca fiecare pas să fie calculat, cu foarte multă perseverență, cu o planificare bună, de lungă durată, pentru că doar așa ai posibilitatea să mergi, să te dezvolți și să te dezvolți în domeniul în care trebuie, dar nu te duci oriunde și nicăieri.”
Deși reușește să vândă mierea la un preț avantajos, Adrian Grițcan speră că va ajunge să nu mai depindă de intermediari și va deveni posibilă și mai ales acceptată formula de asociere a mai multor producători, care să poată exporta singuri volume importante de miere.
Deocamdată însă această opțiune este privită cu scepticism de mulți producători.
Și mai avantajoasă ar fi posibilitatea de a exporta sau de a vinde pe piața locală miere ambalată în doze comode și atractive, spune antreprenorul schițând încă un jalon în dezvoltarea afacerii sale.