Linkuri accesibilitate

Podcastul Reporterii | Despre escaladarea bruscă a războiului din Ucraina și despre alegeri


În războiul din Ucraina, are loc o escaladare bruscă, în așteptarea revenirii la Casa Albă, pe 20 ianuarie, a președintelui ales al SUA, Donald Trump, care a promis o abordare total diferită de cea a lui Joe Biden. Care sunt mizele? Discutăm în „Reporterii” cu expertul român, Radu Carp.

Podcastul Reporterii | Despre escaladarea bruscă a războiului din Ucraina și despre alegeri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:38:31 0:00

Războiul a luat o turnură nouă în ultimele săptămâni, într-o succesiune de pași de ambele părți: după ce Rusia a adus pe front militari din Coreea de Nord, administrația Biden, aflată la final de mandat, a acordat Ucrainei permisiunea de a lovi cu rachete americane ținte în adâncul Rusiei. Moscova a răspuns cu o rachetă balistică hipersonică, pe care ucrainenii nu o pot intercepta, și care poate transporta și arme nucleare.

Încercăm în discuția cu profesorul Radu Carp, care conduce Departamentul Politici Publice, Relații Internaționale și Studii de Securitate al Universității din București, să oferim contextul necesar pentru a înțelege cauzele escaladării și a întrezări ce urmează.

O concluzie trasă de el este că, în urma escaladării, părțile au revenit la un echilibru, iar aceasta arată că soluția în război nu este pe câmpul de luptă. Dar pot aduce negocierile o soluție în acest moment? Radu Carp crede că și acest lucru este puțin probabil, iar pașii pe care îi va face, dacă îi va face, Donald Trump în această direcție rămân imprevizibili.

Cea mai singură evoluție este o continuare a războiului, spune invitatul nostru. Această continuare „este vitală” pentru Vladimir Putin și regimul „foarte autoritar” al acestuia, care obține prin războiul cu inamici externi mai multă legitimitate pe plan intern.

Obiectivele declarate ale Kremlinului sunt înlocuirea conducerii de la Kiev (numită de Kremlin „denazificare”) și demilitarizarea Ucrainei. Așadar, dacă s-ar obține pacea fără ca ele să fie atinse, ar însemna „că Rusia, este slabă, iar dacă este slabă, înseamnă că are nevoie de alt conducător”. Nici măcar o pace care i-ar permite să spună rușilor că a învins nu ar fi pentru Putin mai bună decât războiul. Desigur, asta nu va împiedica o secundă Moscova să spună că ea vrea numai pacea.

Ce înseamnă toate acestea pentru țările europene în general și pentru România și Republica Moldova în particular?

Înseamnă între altele că politicienii din aceste țări care sprijină Ucraina vor avea misiunea dificilă de a putea explica în cuvinte simple propriilor cetățeni de ce Ucraina trebuie sprijinită mai departe și de ce o pace cu Rusia acum poate însemna o portiță spre un război mai mare în curând, spune Carp.

S-a dovedit deja o misiune aproape imposibilă în multe alegeri europene din anul curent. Va fi și mai grea pentru cei care au alegeri la anul.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG