Linkuri accesibilitate

Podcastul Reporterii | De ce nu mai pot vinde transnistrenii produse „duale” la ruși și cum se schimbă influența Chișinăului peste Nistru


Câteva întreprinderi din stânga Nistrului au livrat mărfuri cu utilizare duală complexului militar rus și după invazia rusească din Ucraina. În „Reporterii”, discutăm despre cum a reușit Chișinăul să blocheze aceste livrări, dar și despre pârghiile la dispoziția sa și voința de a le folosi.

Articole de investigație ale Europei Libere arată că mărfuri cu utilizare duală, civilă și militară, produse de întreprinderi de la Tiraspol și Bender, ca Electromaș sau Moldavizolit, au ajuns la mari producători de arme din Rusia până în iunie 2023, când Ucraina a inclus aceste firme din stânga Nistrului pe o listă de sancțiuni.

Până atunci, motoare electrice, plăci pentru circuite imprimate și alte produse transnistrene au continuat să se strecoare spre ruși, direct sau prin intermediari din terțe țări.

Guvernul de la Chișinău a confirmat public pentru prima dată abia la început de aprilie că exporturile câtorva uzine din stânga Nistrului către Rusia au fost limitate sau oprite, anul trecut.

Publicul a aflat cu această ocazie și că autoritățile de la Chișinău au mecanisme pentru a exercita un asemenea control, odinioară imposibil. Întreprinderile transnistrene, inclusiv cel mai mare holding din stânga Nistrului, Sheriff, au aflat că Chișinăul este gata să folosească aceste pârghii. Iar autoritățile de la Tiraspol – că nu pot face mai nimic pentru a se opune și că propriul lor rol în viața economică a regiunii a descrescut masiv.

În acest episod din „Reporterii”, împreună cu Denis Dermenji, jurnalistul Europei Libere specializat în probleme de securitate, repovestim investigațiile noastre, dar și implicațiile mai largi pentru problema transnistreană.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast și pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG