Linkuri accesibilitate

Podcastul Reporterii | Alegerile s-au încheiat, vin alegerile: cine vrea să conducă România și de ce


Duminică, 24 noiembrie, în România începe un maraton electoral de trei săptămâni, la finalul căruia țara membră a UE și NATO va avea un nou președinte și un nou parlament. Cine sunt jucătorii, miza și care este jocul? Discutăm în Reporterii cu istoricul și analistul politic Armand Goșu.

Alegerile s-au încheiat, vin alegerile: cine vrea să conducă România și de ce
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:40:47 0:00

Maratonul începe cu primul tur de scrutin al prezidențialelor, la 24 noiembrie, continuă cu parlamentarele, pe 1 decembrie, și se încheie cu al doilea tur al prezidențialelor, pe 8 decembrie.

Interesul pentru alegeri este în general scăzut, pentru că nu prea există o alternativă reală la putere: Partidul Social Democrat (PSD) este pe cale să câștige parlamentarele și să rămână forța dominantă într-o nouă coaliție de guvernământ, iar liderul său, premierul Marcel Ciolacu - să câștige primul tur de scrutin al prezidențialelor și să intre în turul al doilea.

Abia aici, apare o mică intrigă – cine va intra cu Ciolacu în turul al doilea. Sondajele sugerează că se bat pentru locul secund:

  • fostul lider al PSD, independentul Mircea Geoană;
  • partenerul PSD la guvernare, Nicolae Ciucă, liderul Partidului Național Liberal (PNL);
  • principala rivală a PSD, Elena Lasconi, lidera Uniunii Salvați România (USR);
  • potențialul aliat al PSD, George Simion, liderul Alianței Unirea Românilor (AUR).

Cel mai palpitant subiect al campaniei este legat de ultimul candidat, Simion: – e spion rus, o creație a serviciilor secrete românești sau poate un „joint venture” româno-rus? El spune că nu e adevărată niciuna dintre cele trei variante și că nici extremist de dreapta nu e.

Dar pentru Armand Goșu, Simion este „piesa centrală” a acestor alegeri, iar în funcție de cum este mișcat Simion pe tabla de șah – intră sau nu în turul doi - va depinde și cine va conduce mai departe România.

Ah, să nu uit - miza alegerilor. Miza, în cuvintele lui Armand Goșu, este cine va împărți „zecile de miliarde de la Bruxelles”, adică banii care vin în România prin Planul Național de Redresare și Reziliență și alte programe europene. Toate detaliile și explicațiile – în podcast. Audiție plăcută.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG