Linkuri accesibilitate
Sari la conținutul principal
Sari la navigarea principală
Sari la căutare
Produse
Europa Liberă explică
Cultura la frontieră
Pe agendă cu Cristina Popușoi
Podcasturile Europei Libere
Dincolo de Știri
În esență
Laboratorul Social
Reporterii
Pe agendă
Povești din diasporă
Cartela medicală cu Silvia Rotaru
Юстиция с Надеждой
Cartea la pachet
Amprente istorice
Arhiva
Electorala 2024
Istorii despre ceea ce contează
În vizor
Cum învață Moldova
Panorama Interviu
Jurnal de corespondent
Asta-i meseria mea!
Dicționar European
NATO
Alegeri locale 2023
Să fie lumină
Arhiva istorică Radio Europa Liberă
Urmărește-ne
Toate site-urile REL/RL
Caută
Caută
Precedent
Următorul
Ultima oră
Pe unde se înălța Lenin: monumentele comuniste dispărute din Ungaria
28 noiembrie, 2019
Amos Chapple
La 30 de ani de la prăbușirea comunismului în Ungaria, am vizitat locurile în care se înălțau altădată statuile comuniste.
5
Budapesta, 1956 - 2019
„Cadou de la poporul maghiar” pentru Iosif Stalin. Așa au numit monumentul de 25 de metri înălțime, reprezentându-l pe dictatorul sovietic, funcționarii comuniști aflați la putere în anii `50. Fotografia dată (sus) a fost făcută cu numai cinci luni înainte ca scutura lui Stalin să fie decapitată și târâtă pe străzi. În 2006, pe același loc a fost înălțat un monument în memoria evenimentelor din 1956. În poza din 2019, memorialul este acoperit cu o prelată. Zona este acum supusă unei ample reamenajări, nelipsite de controverse.
Foto:
Fortepan
/ Adomanyazo, 1956
6
Veszprem, 1962-2019
Statuia lui Lenin (Sus) din orașul Veszprém a fost înlocuită cu un memorial al Árpád Brusznyai. Brusznyai a fost implicat în revolta din 1956, fiind spânzurat de autoritățile comuniste în 1958.
Foto:
Fortepan
/ Marton Gabor, 1962
7
Salgotarjan, 1982 - 2019
O statuie de cinci metri, din oțel cromat, dedicată partizanilor din cel de-al Doilea Război Mondial se înălța până în anii `90 pe un vârf de deal, cu vedere la Salgotarjan (sus). În 1993, monumentul a fost scos și mutat într-un loc mult mai puțin proeminent, în afara centrului orașului. În locul „partizanului strălucitor”, se află acum o punte de observație, încununată cu drapelul Ungariei.
Foto:
Fortepan
/ Magyar Rendor, 1982
8
Debrecen, 1972-2019
Memorial dedicat soldaților sovietici, care se înălța altădată în centrul orașului Debrecen (sus). Monumentul reprezenta inițial o tânără familie, care salută intrarea armatei sovietice în Ungaria în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și o placă memorială cu numele soldaților decedați în lupte. În 1993, monumentul (în dreapta, poza din 2019) a fost mutat cu câțiva metri înapoi de la locul său inițial, piedestalul înalt și numele soldaților Armatei Roșii fiind eliminate.
Foto:
Fortepan
/ Inkey Tibor, 1972
Încarcă mai mult
Pe unde se înălța Lenin: monumentele comuniste dispărute din Ungaria
XS
SM
MD
LG