Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Nu aduce anul, ce aduce luna: Moldova și șansele ei geopolitice


„All I Want for Christmas is EU", parafrază la un cunoscut șlagăr american de sezon. Un participant la reuniunea organizată la președinție pentru a celebra decizia liderilor UE de a deschide negocieri de aderare cu R. Moldova, Chișinău, 17 decembrie 2023.
„All I Want for Christmas is EU", parafrază la un cunoscut șlagăr american de sezon. Un participant la reuniunea organizată la președinție pentru a celebra decizia liderilor UE de a deschide negocieri de aderare cu R. Moldova, Chișinău, 17 decembrie 2023.

În acest episod, vorbim despre șansă. Republicii Moldova i-a adus certitudinea că va deschide negocieri de aderare cu UE și perspectiva de a rezolva, cândva, conflictul transnistrean. Cunoscuta violonistă Alexandra Conunova vorbește și ea despre șansă, cea a unei familii de artiști.

Nu aduce anul, ce aduce luna: Moldova și șansele ei geopolitice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Chiar la sfârșitul anului, pe 14 decembrie, a avut loc unul din cele mai marcante evenimente politice ale anului care a trecut: liderii Uniunii Europene au decis să se deschidă negocieri de aderare cu Ucraina și R. Moldova, și condiționat, cu Bosnia – Herțegovina, în timp ce Georgia a rămas cu un pas în urmă, primind numai statutul de candidată oficială la intrarea în Uniunea Europeană.

A fost un drum extrem de rapid, care a durat mai puțin de doi ani, din martie 2022 – când sub imperiul șocantei invazii a Rusiei în Ucraina, Kievul, urmat imediat de Chișinău și Tbilisi au depus cererile de aderare – până în decembrie 2023.

Iar într-un interviu din octombrie 2023 cu Europa Liberă/ Libertatea (RFE/RL) la Praga, președinta Maia Sandu vorbea despre speranța Moldovei ca să fie admisă în UE până în 2030, poate chiar mai repede.

Tot atunci vorbea și despre șansa „geopolitică” pe care o are Moldova de a soluționa conflictul transnistrean înainte de aderare, iar dacă nu, spunea Maia Sandu, „cred că ar trebui să luăm în considerare integrarea (...) în două etape. Mai întâi, malul drept al Nistrului, după aceea malul stâng al Nistrului”.

Alte subiecte ale episodului din 1 ianuarie 2024

  • De ce au dispărut aproape negocierile oficiale, directe, dintre Chișinău și Tiraspol în 2023? – o discuție de bilanț cu Denis Dermenji, corespondentul Europei Libere specializat în problema transnistreană.
  • De ce crede analistul american Brian Whitmore că „momentul 1989” s-ar putea încheia acum?
  • De ce șansa de a te naște cu un talent poate să fie și o povară, din când în când? – violonista Alexandra Conunova în discuție cu Vitalie Ciobanu, gazda primului podcast cultural al Europei Libere, „Cultura la frontieră”.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG