Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Niciun cuvânt despre Transnistria în discursul lui Putin și o „lovitură de imagine” pentru CSP


Imagine de la congresul așa-numiților „aleși locali de toate nivelurile” din Transnistria la care a fost adoptată o rezoluție în care autoritățile moldovene sunt criticate pentru „presiuni” și au fost cerute parlamentului Rusiei „măsuri pentru protejarea” regiunii transnistrene.
Imagine de la congresul așa-numiților „aleși locali de toate nivelurile” din Transnistria la care a fost adoptată o rezoluție în care autoritățile moldovene sunt criticate pentru „presiuni” și au fost cerute parlamentului Rusiei „măsuri pentru protejarea” regiunii transnistrene.

În acest episod, aflați ce i-au cerut, până la urmă, Rusiei așa-numiții aleși locali din regiunea transnistreană și ce reacții a stârnit demersul lor la Chișinău, la Moscova și la Washington.

Niciun cuvânt despre Transnistria în discursul lui Putin și o „lovitură de imagine” pentru CSP
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Statele Unite urmăresc îndeaproape situația din regiunea separatistă transnistreană, după ce un congres al așa-numiților aleși locali de la Tiraspol a cerut, miercuri, Rusiei să „apere” sau să „protejeze” Transnistria de pretinse presiuni din partea autorităților constituționale ale Republicii Moldova. Anunțul l-a făcut în aceeași zi un purtător de cuvânt al Departamentului de stat american.

Reuniunea de la Tiraspol însă a fost organizată cu numai o zi înainte ca președintele rus, Vladimir Putin, să-și țină discursul său anual despre starea națiunii în fața celor două camere reunite ale Parlamentului de la Moscova. Iar în ciuda unor așteptări, liderul de la Kremlin nu a pomenit în discursul său nici regiunea transnistreană, nici Republica Moldova. Congresul de la Tiraspol și reacțiile ce le-a stârnit le-a urmărit cu atenție colegul nostru Alexandru Eftode.

Alte teme ale ediției din 29 februarie:

  • Două ore bătute pe muchie pentru un discurs electoral, cu relativ puține referiri la geopolitică. Așa ar putea fi rezumat ultimul discurs al președintelui rus Vladimir Putin despre starea națiunii, ținut pe 29 februarie în fața celor două camere ale parlamentului și a unui număr impresionant de invitați speciali. Peste două săptămâni, în Rusia au loc alegerile prezidențiale, la care Putin, în vârstă de 71 de ani, candidează – fără niciun oponent credibil – pentru un nou mandat de 6 ani, deci până în 2030.
  • „Lovitură de imagine” pentru Consiliul Superior al Procurorilor, după anularea rezultatelor concursului la funcția de procuror general. Opinii ale comentatorilor politici Igor Boțan și Nicolae Negru.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG