Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Haos, arbitrar, lipsă de informații: mărturiile fermierilor din raionul Dubăsari


Pe 16 ianuarie avea loc prima întâlnire din 2024 a reprezentanților politici de pe cele două maluri ale Nistrului, la sediul OSCE de la Tiraspol. Pe 17 ianuarie, Tiraspolul anunța noile taxe vamale, blocând activitatea fermierilor cu terenuri în spatele liniei Camenca - Tiraspol.
Pe 16 ianuarie avea loc prima întâlnire din 2024 a reprezentanților politici de pe cele două maluri ale Nistrului, la sediul OSCE de la Tiraspol. Pe 17 ianuarie, Tiraspolul anunța noile taxe vamale, blocând activitatea fermierilor cu terenuri în spatele liniei Camenca - Tiraspol.

În acest episod, discutăm despre fermierii din raionul Dubăsari prinși în disputa dintre Chișinău și Tiraspol privind taxele vamale, despre anii de așteptare pentru o proteză de șold sau genunchi și despre eforturile NATO de a mări producția europeană de muniții.

Haos, arbitrar, lipsă de informații: mărturiile fermierilor din raionul Dubăsari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

De la 1 ianuarie a intrat în vigoare noul Cod Vamal al R.Moldova care stabilește un regim unitar de taxare pentru toate întreprinderile, indiferent dacă sunt înregistrate pe malul drept sau stâng al Nistrului. Autoritățile separatiste de la Tiraspol s-au plâns că ar fi vorba de o escaladare a tensiunilor din partea Chișinăului și au decis să le ceară fermierilor din raionul Dubăsari, cu terenuri în spatele liniei Camenca – Tiraspol să plătească taxe vamale direct în bugetul regiunii separatiste. Cât, cum și mai ales de ce să plătească aceste taxe se întreabă unii din fermierii afectați, cu care a stat de vorbă Virginia Nica, reportera Europei Libere specializată pe agricultură.

Pe 24 ianuarie, locuitorii din stânga Nistrului sunt chemați de autoritățile auto-proclamatei regiuni să participe la un protest împotriva noului Cod Vamal al R. Moldova.

Pe 25 ianuarie, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian se va întâlni cu fermierii din raionul Dubăsari, care s-au trezit în mijlocul unui „război” al taxelor vamale.

Alte subiecte ale episodului din 22 ianuarie 2024

  • Mii de moldoveni sunt pe lista de așteptare pentru o proteză de genunchi sau de șold, iar anul acesta, Compania Națională de Asigurări în Medicină nu va putea acoperi costurile decât pentru o treime din solicitări, deși per total, bugetul pentru „protezare” a crescut.
  • „Războiul din Ucraina a devenit o bătălie a muniției”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg la Bruxelles după ce reprezentanții Alianței Nord-Atlantice au semnat pe 23 ianuarie un contract de 1,2 miliarde de dolari care prevede producerea de proiectile de artilerie care să refacă stocurile țărilor membre și să crească livrările către Ucraina.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de trei ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG