Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Cu ce mai pot zbura moldovenii în vacanță și ce aduce rocada politică din România?


Compania Fly One, una din cele două companii low cost care mai zboară la Chișinău, a continuat să amâne sau să anuleze mai multe zboruri programate pentru 13 și 14 iunie. Problemele au început pe 10 iunie, când compania a anunțat „defecțiuni tehnice” la avioanele pe care le are în gestiune.

Pentru moment, Fly One nu pare să fi găsit o soluție pentru a-și normaliza programul, așa că în prag de vacanță de vară s-ar părea că aeroportul internațional din Iași, România rămâne alternativa cea mai convenabilă financiar pentru moldoveni, spune corespondenta Europei Libere, Cristina Popușoi.

Cu ce mai pot zbura moldovenii în vacanță și ce aduce rocada politică din România?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

În România, pe de altă parte, este pe punctul de a se încheia rocada dintre Partidul Național Liberal și Partidul Social Democrat la guvernare. Premierul desemnat Marcel Ciolacu și-a prezentat deja programul de guvernare și lista noului guvern, care nu-l mai include pe ministrul liberal de externe Bogdan Aurescu. O schimbare care ține mai degrabă de socoteli politice interne, spune jurnalista de la București Andrea Pora și care nu va influența politica externă a României față de R. Moldova sau războiul din Ucraina.

Alte subiecte ale episodului din 14 iunie:

  • Ministerul Sănătății vrea să atragă diaspora în reformarea sistemului sanitar așa că face acum posibilă, în premieră, cooptarea cetățenilor moldoveni din diaspora în Consiliile de Administrație ale instituțiilor medico-sanitare publice spitalicești (IMPS). Cu condiția ca în străinătate să activeze în instituții medicale, științifice sau de învățământ medical. Ministerul speră într-un transfer de experiențe și mai multă inovație. Vede inițiativa și ca o șansă de a crea punți cu diaspora, pentru dezvoltarea sistemului medical. Reacția în diaspora a fost amestecată, relatează corespondenta Europei Libere, Silvia Rotari.
  • S-au împlinit 82 de ani de la primul val al deportărilor staliniste din Basarabia și Bucovina de Nord, ocazie pentru scriitorul Vitalie Ciobanu să comenteze importanța memoriei istorice.
  • În Germania, Institutul pentru Drepturile Omului (DIMR) – finanțat de Parlament – a constatat recent că există toate premisele legale pentru scoaterea în afara legii a partidului naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD). Raportul a provocat dezbateri aprinse, dar toate partidele parlamentare au declarat că preferă să combată partidul cu argumente și în alegeri decât să se ceară interzicerea sa.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Ucraina face progrese în contraofensiva sa împotriva invadatorilor ruși și a anticipat că liderii alianței vor majora asistența militară pentru Kiev atunci când se vor întâlni la Vilnius luna viitoare. Între timp, la Kremlin, președintele rus Vladimir Putin a susținut exact contrariul, spunând că ofensiva eșuează și că Ucraina suferă pierderi de 10 ori mai mari decât cele ale Rusiei.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG