PDM „a ratat un moment al adevărului, al sincerității și căinței până la capăt”, scrie Nicolae Negru în ziarulnational.md, comentând astfel rezultatele congresului al 9-lea extraordinar al formaţiunii. Căinţa ar fi fost importantă în sine, crede Negru, pentru credibilitatea noului lider, chiar dacă soarta de mai departe a partidului va depinde, în primul rând, de unele circumstanțe externe, şi mai puţin de cele din interiorul partidului. Pe de altă parte, autorul este convins că „alianța ACUM-PSRM ne duce în impas” și aceste circumstanțe favorizează întrucâtva PD-ul aflat în derivă, îl ajută să se mențină pe linia de plutire, fără vreun efort deosebit al liderilor.
Directorul agenției IPN.md Valeriu Vasilică, care analizează şi el într-un comentariu acelaşi eveniment, constată că reuniunea nu a oferit un răspuns clar la întrebarea „De ce a ajuns PDM în opoziție?” - o întrebare sugerată chiar de noul președinte al partidului, Pavel Filip, cu puțin timp înaintea congresului. Nimeni dintre participanții la congres nu a ajuns să se întrebe de ce ceilalți actori politici ajunși în Parlament au preferat să constituie o „alianță nefirească” între ei decât una dintre altele două alianțe posibile, „mai firești”, cu PDM, remarcă jurnalistul. „Fără aceste și alte clarificări, procesul de refacere, de curățare a PDM, anunțat în calitate de intenție, apare astăzi, în cel mai bun caz, incomplet și nesincer”, consideră Valeriu Vasilică.
Pe deschide.md, Petru Bogatu anticipează o posibilă cădere a guvernului Maiei Sandu, după alegerile locale. Lucru care s-ar putea întâmpla, la părerea analistului, dacă blocul ACUM provoacă singur alegeri anticipate, ca reacție la nemulțumirea susținătorilor săi de coaliția jenantă cu PSRM, sau dacă Maia Sandu, sub presiunea SUA, României și, nu-i exclus, a propriilor deputați sau alegători, acceptă o resetare a guvernării prin coalizarea blocului ACUM cu PDM reînnoit.
Adevarul.ro reţine o declaraţie a preşedintelui Igor Dodon, prin care acesta s-a arătat deranjat că Federația Rusă ar fi fost numită „agresor” în cadrul Congresului extraordinar al Partidului Democrat, în care formațiunea şi-a ales preşedintele. Şeful statului susține că, anterior, democrații nu aveau asemenea mesaje, fapt ce ar însemna că au schimbat retorica pentru a apăra interesele lui Vlad Plahotniuc, despre care Igor Dodon spune că s-ar afla în SUA.
Ziarul de Gardă (zdg.md) anunţă că Guvernul vrea să modifice modul de utilizare a automobilelor de serviciu de către funcționarii publici. Astfel, funcționarii publici din cadrul Cancelariei de Stat, a ministerelor și autorităților administrative centrale nu vor mai dispune de automobile „arondate”. Conform unui proiect propus consultărilor publice, automobilele de serviciu ar urma să fie eliberate doar la solicitare, în timpul orelor de muncă. Această inițiativă ar urma să diminueze cheltuielile publice de la bugetul de stat cu circa 11,2 milioane de lei, precizează ZdG.
Diez.md anticipează prevederi mai drastice în privința hărțuirii sexuale și bullying-ului în instituțiile din Moldova. Portalul menționează că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale planifică să introducă în legislația națională mai multe prevederi dure pentru prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale în domeniul muncii și în sistemul educațional. Inițiativa, care deocamdată este doar la stadiu de concept, prevede revizuirea mai multor legi și coduri în ceea ce privește examinarea și soluționarea cazurilor de hărțuire sexuală, dar și implementarea unor sancțiuni mai drastice pentru cei care încalcă aceste proceduri, notează Diez.
Gagauzyeri.md semnalează ceea ce numeşte „o nouă încălcare a drepturilor și competențelor administrației din Găgăuzia de către autoritățile centrale de la Chișinău”. Se are în vedere demiterea șefului Direcției juridice din autonomie, Krivoglo. „Dacă a fost bun sau rău în funcția de șef al Direcției juridice, nu mă apuc să judec. Dar el putea fi demis din funcție de către Ministerul Justiției al Republicii Moldova doar cu acordul Adunării Populare și nu altfel”, susține autorul acestei sesizări, Dmitri Ivanoglo, care reproșează deputaților din legislativul regional de la Comrat că au trecut cu vederea acest fapt.
Moldova.org dedică un articol demersului înaintat de deputatul Blocului ACUM Dumitru Alaiba către Procuratura Generală și Centrul Anticorupție, în care acesta solicită informații despre acțiunile întreprinse privind contracararea operațiunilor de spălare de bani prin intermediul partidelor politice și a fundațiilor de binefacere, dar și investigarea cazurilor apărute în spațiul public. „Țin să menționez că donațiile fictive către partidele politice, o practică în care persoanele sunt rugate doar să-și confirme donația prin semnătură, fără a contribui în realitate, sunt în esență spălare de bani”, se arată în demersul formulat de Alaiba la startul campaniei electorale pentru locale.
Mold-street.com scrie despre „O nouă lovitură pentru monopolul întreprinderii Metalferos”. Este vorba despre o inițiativă a Ministerului Economiei, care propune un moratoriu pentru două luni asupra activității de comercializare și export al resturilor şi deșeurilor de metale. Acestea nu vor putea fi comercializate „agenților economici aflați pe teritoriul Republicii Moldova şi care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar”. Ministerul Economiei nu menționează ce companii ar desfășura astfel de activități, dar măsura va lovi în special în companii din regiunea separatistă, care cumpără deșeurile de metale din R. Moldova, colectate de Metalferos şi apoi le revând Uzinei Metalurgice de la Râbnița, notează portalul.
Noi.md relatează despre gestul activistului Pavel Grigorciuc, care a găsit o metodă inedită pentru a cere demisia judecătorilor și procurorilor care „l-au slujit” pe Vladimir Plahotniuc: le lipește pe ușile de birou abțibilduri cu textul „Nimeni nu rămâne nepedepsit”. Prima persoană căreia i-a fost transmis un astfel de mesaj este judecătoarea Rodica Berdilă, cea care nu a validat rezultatul alegerilor din Chișinău câștigate de Andrei Năstase. Grigorciuc i-a lăsat sub ușă și doi trandafiri.
Realitatea.md titrează: „Vlah a cerut, Dodon i-a promis că face”. Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a venit cu inițiativa de a restabili Direcția principală administrare fiscală în componența Comitetului Executiv, lichidată anterior de guvernul Partidului Democrat. Inițiativa a fost discutată astăzi de către bașcan și șeful statului, Igor Dodon, care i-a promis că va negocia această propunere cu reprezentanții Guvernului, precizează Realitatea.
Unimedia.info se referă într-o ştire la informaţia că Republica Moldova a trimis autorităților elvețiene o solicitare de asistență juridică reciprocă în legătură cu o anchetă axată pe controversatul oligarh, Vladimir Plahotniuc. Portalul citează informația difuzată de swissinfo.ch, care transmite că Oficiul Federal al Justiției (FOJ) a primit cererea și a înaintat-o parchetului public din Zurich. Chiar dacă FOJ nu oferă alte detalii, nu se exclude varianta că Procuratura din Moldova a solicitat ca fondurile lui Plahotniuc depuse la băncile din Zurich să fie înghețate, potrivit sursei citate.