Linkuri accesibilitate

Parcări cu plată, afaceri și litigii la Chișinău


EME Parkleitsystem GmbH
EME Parkleitsystem GmbH

Înţelegerea între primăria capitalei şi Compania „EME Parkleitsystem GmbH” a fost încheiată în 2015 şi constituie obiectul a două litigii judiciare nesoluţionate.

Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, se confruntă în aceste zile cu un val de acuzații în legătură cu parcările cu plată care trebuie amenajate de-a lungul a patru artere renovate ale capitalei. Rivalii socialiști ai primarului precum și alți critici au suspiciuni în legătură cu firma străină aleasă de primărie să gestioneze parcările, suspiciuni născute din faptul că la semnarea contractului a fost ocolit Consiliul Municipal.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00
Link direct

Înţelegerea propriu-zisă între primăria capitalei şi Compania „EME Parkleitsystem GmbH” a fost încheiată încă în 2015 şi constituie obiectul a două litigii judiciare nesoluţionate încă, în care consilierii socialişti au cerut anularea ei pe motiv că ar fi fost întocmită ocolind Consiliul municipal.

Pretextul acuzaţiilor actuale la adresa primarului e un regulament ce stipulează detaliile relaţiei ulterioare dintre părţi şi care a fost pus recent de primărie pe masa consilierilor, dar aşa şi nu a fost aprobat.

Câţiva consilieri socialişti au convocat imediat o conferinţă de presă, în care şi-au reanimat criticile mai vechi la adresa proiectului, dar au formulat şi unele noi, cum ar fi cea că firma contractată de primărie ar fi o companie fantomă cu fondatori în offshore, că primăria ar favoriza de fapt agentul privat prin faptul că i-ar fi amenajat din timp, din bani publici, locurile de parcare pe care i le va încredinţa să le gestioneze, că tarifele pe care are de gând să le opereze gestionarul ar fi exagerate, în schimb primăria încasând foarte puţin din aceste venituri, profiturile cele mai mari urmând să intre în buzunarul agentului privat.

Criticile socialiştilor au fost acompaniate şi de mai mulţi activişti civici, unii cunoscuţi rivali ai primarului de Chişinău.

Dorin Chirtoacă vorbindu-le unor protestatari
Dorin Chirtoacă vorbindu-le unor protestatari

În apărarea sa, Dorin Chirtoacă a invocat practici ce ar fi obişnuite pentru companii multinaţionale, care, aşa cum spune primarul, înainte de a veni pe o piaţă, îşi deschid mai întâii companii-fiice care să le gestioneze afaceri locale. El a mai spus că, de fapt, tarifele nu au fost deocamdată stabilite şi că primăria va încasa în realitate peste jumătate din veniturile care vor fi acumulate de pe urma punerii în aplicare a noului sistem. În sfârşit, primarul a pretins că ar fi ţinta unor insinuări din partea oponenţilor săi politici, care vor să-l împiedice să-şi ducă la bun sfârşit proiectele începute în capitală.

Economistul Viorel Gîrbu spune, însă, că, din punct de vedere economic, felul cum se pune în aplicare în Chişinău această practică a parcărilor cu plată, ce de altfel şi-a demonstrat la părerea expertului eficienţa în dezaglomerarea circulaţiei în mai multe capitale europene, îi trezeşte mai multe semne de întrebare:

Viorel Gîrbu
Viorel Gîrbu

„Atribuirea dreptului de a gestiona aceste parcări este un drept de monopol şi, în cazul în care statul nu reglementează foarte bine modul în care se desfăşoară activităţile în acest domeniu şi nu aplică reguli extrem de transparente, deschise în procesul de consecionare a acestor drepturi, se creează situaţii de rentă, de corupţie, din care se încasează venituri substanţiale. Modalitatea în care se face în Chişinău nu mi se pare foarte bine reglementată. Sunt probleme cu lipsa de comunicare, cu firma care va gestiona parcările, cum a fost aleasă, ce istorie are. Şi abordarea din acest contract nu mi se pare corectă. Nu cred că taxa care va veni în bugetul municipal trebuie să fie văzută ca sumă de rulaj. Eu văd această taxă calculată pentru fiecare loc de parcaj, în cazul în care ea se acumulează, o parte trebuie să meargă în buzunarul agentului economic, restul în cel al primăriei. Agentul economic nu trebuie să înregistreze o rentabilitate prea mare, maxim 8-10%.”

Între timp, presa de investigaţie, în particular „Ziarul de Gardă”, a scris, urmare a unei analize mai atente, că una din firmele fondatoare ale companiei despre care oponenţii primarului au afirmat că ar fi o fantomă ar există în realitate în registrele austriece, şi, deşi alţi doi fondatori sunt într-adevăr înregistraţi în offshore, holdingul respectiv ar fi implicat în afaceri cu parcări în mai multe oraşe europene.

Previous Next

XS
SM
MD
LG