Linkuri accesibilitate

Pandemia, tablou regional: tulpină nouă în Rusia, noi recorduri în Ucraina, restricții în România


Rusia a raportat la 21 octombrie cazuri de infectare cu o nouă tulpină a coronavirusului, despre care se crede că este chiar mai contagioasă decât varianta Delta.

Știrea survine pe fondul creșterii numărului de cazuri de îmbolnăvire și de deces, care au forțat autoritățile municipale de la Moscova să reimpună măsurile de izolare.

Varianta nouă numită AY.4.2 este posibil să se răspândească la scară largă, a declarat Kamil Hafizov, cercetător principal la agenția rusă de supraveghere în domeniul sanitar, Rospotrebnadzor, citat de agențiile ruse de știri.

Noua tulpină ar putea stimula o creștere a ratei cazurilor de infectare cu COVID-19 și ar putea chiar înlocui în cele din urmă varianta Delta, deși procesul va fi probabil lent, a mai spus Hafizov.

Avertismentul oficialului rus, care conduce un grup de elaborare de noi metode de depistare a îmbolnăvirilor, a survenit în ziua în care autoritățile au raportat cifre record de 1 036 de morți din rândul bolnavilor de COVID-19 și de aproape 36 500 cazuri noi de infectare.

Rusia rămâne de departe țara cu cel mai mare număr oficial de decese cauzate de coronavirus în Europa, peste 227 000, și ocupă locul al patrulea din lume.

Agravarea situației ultimele în săptămâni l-a determinat pe primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, să anunțe pe 21 octombrie reintroducerea măsurilor de lockdown pentru perioada 28 octombrie - 7 noiembrie. În capitala rusă, se vor închide toate barurile, restaurantele, dar și magazinele, cu excepția celor care vând bunuri esențiale.

Președintele Vladimir Putin a anunțat o săptămână de întrerupere a muncii la nivel național, care începe pe 30 octombrie.

În Ucraina, unde un nou val al pandemiei a crescut constant timp de mai multe săptămâni în ciuda adoptării unor măsuri antiepidemice mai stricte luna trecută, autoritățile sanitare au înregistrat, de asemenea, un nou record pentru cazurile zilnice de infectare și deces.

La 21 octombrie, Ministerul Sănătății de la Kiev a confirmat aproape 22 500 de cazuri de infectare noi, mult peste recordul anterior, care fusese înregistrat la începutul lunii aprilie. La decese, recordul zilnic a ajuns în Ucraina la 546, ridicând bilanțul total de la începutul pandemiei la aproximativ 62 de mii.

Autoritățile ucrainene au început înăsprirea măsurilor anti COVID-19 luna trecută și au anunțat în ultimele zile restricții suplimentare în ceea ce numesc un sistem de „carantină adaptativă”. Parlamentul a extins până la sfârșitul anului starea de urgență, care permite autorităților să impună astfel de restricții.

În România, unde cazurile de infectare noi și de deces au doborât în ultimele zile record după record, cifrele au rămas ridicate și joi, deși în ușoară scădere, cu 448 de morți și 16 110 proaspăt infectați, Bucureștiul conducând din punct de vedere al incidenței.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat la 20 octombrie o serie de măsuri menite să diminueze din efectele grave ale evoluției necontrolate a pandemiei. Toți elevii intră în vacanță, masca devine obligatorie atât în spațiile închise, cât și afară, va fi restricționată circulația noaptea, iar în timpul zilei, accesul la majoritatea activităților va fi permis numai cu certificatul verde. Noile restricții urmează să intre în vigoare luni, 25 octombrie.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG