Linkuri accesibilitate

Organizarea memoriei istorice sau anihilarea ei deliberată (Octavian Țîcu/Cotidianul.md)


Țara arde, iar președintele susține conferințe de presă despre nimic (Al. Vakulovski/deschide.md;IPN).

Decizia de invalidare a alegerilor de la Chişinău a fost luată la Bucureşti? titrează ziarul Adevărul, într-o amplă analiză semnată de Radu Carp. El opinează că motivația invalidării alegerilor ar fi putut veni de peste Prut, de la cineva care acţionează din afara sistemului şi nu are acces la Monitorul Oficial, în versiune tipărită sau electronică, deoarece ar fi fost preluată referinţa la vechea formă a Codului electoral, care era găsită prin intermediul motorului de căutare Google. Autorul arată prin ce este justificată „ipoteza că decizia invalidării alegerilor la Chişinău vine de la Bucureşti, cu ajutorul firelor nevăzute care îl leagă pe oligarhul Plahotniuc de anumite cercuri de interese din România”. Potrivit lui Radu Carp, toate aceste ipoteze trebuie investigate temeinic: „În caz contrar, invalidarea alegerilor de la Chişinău se poate repeta la alegerile parlamentare din toamnă la nivelul întregii ţări, ceea ce ar însemna abolirea totală a democraţiei din Republica Moldova”.

Revista presei cu Natalia Sergheev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:57 0:00
Link direct

Organizarea memoriei istorice sau anihilarea ei deliberată este un indicator al opțiunilor de identitate în orice stat, iar R. Moldova, în cei aproape treizeci de ani de independență, a arătat cum poți să te prefaci „mort în popușoi” când este vorba de istorie, scrie istoricul Octavian Țîcu într-un editorial pentru Cotidianul.md. În opinia lui, tocmai acest joc de-a amnezia și reconcilierea a fostei nomenclaturi sovietice, a făcut posibilă revenirea lui Dodon, care i-a întrecut pe toți în resuscitarea himerelor și aberațiilor sovietice: „Alături de nimicirea identității românești ai Basarabiei, autoritățile sovietice au procedat la deconstrucția și anihilarea minorităților naționale.” Țîcu scrie că acum există posibilitatea să schimbăm lucrurile, deoarece „noi votăm, așa cum știm istoria”.

Pe portalul de expresie rusă Newsmaker a fost publicat un articol amplu despre conferința de presă a lui Igor Dodon de marți în cadrul căreia el a raportat rezultatele după 18 luni de activitate în calitate de președinte. Jurnaliștii scriu că președintele a criticat liderii opoziției pro-europene, care preferă să protesteze, decât să „lupte cu ploile”. Occidentul la fel a fost criticat, fiind învinovățit de președinte că a creat o coaliție împotriva lui, mai scrie Newsmaker.

Țara arde, iar președintele susține conferințe de presă despre nimic, scrie Alexandru Vakulovski într-un editorial pentru Deschide.md. Citez: „Pentru că se simte exclus din echipa pe care o conduce, a Moldovei, Dodon ține cu echipa adversă, a Rusiei.” Vakulovski menționează că dacă în politică se juca după regulile fotbalului, Dodon era de mult descalificat pentru că a vândut meciul. Editorialistul consideră că Dodon a făcut această conferință de presă, doar pentru a fi filmat și fotografiat, fără să declare nimic important.

Revenind la pericolele care se întrevăd pentru preluarea guvernării de către PSRM după alegerile parlamentare, șeful statului a recurs la expresii metaforice, scrie agenția IPN într-o analiză în care se atrage atenția asupra sintagmei „fii de cățea ai Bruxelles-ului”, pe care Dodon a folosit-o în discursul său de marți. În articol se scrie că președintele este convins că Bruxelles-ul va face presiuni asupra partidelor declarate pro-europene – „fii de cățea”, să se coalizeze, chiar dacă între acestea există animozități și antagonisme.

Fostul Ambasador al R. Moldova la Viena, Andrei Popov, citat de Ziarul Național, nu crede că protestele organizate la Chișinău, după ce au fost invalidate alegerile din capitală, au avut efectul scontat: „Din păcate, opoziția nu a reușit să demonstreze că aceste proteste nu sunt ale unui grup politic, ci este un protest civic.” Popov a mai admis că opoziția va avea probleme și în toamnă, în cadrul alegerilor parlamentare. Opoziția pro-europeană antisistem va avea și mai mari probleme de identificare a posibililor candidați pe circumscripții, deoarece oamenii vor vedea că la nivel înalt nu se reușește nimic și nu merită să se implice contra buldozerelor”, a adăugat fostul ambasador.

În următoarele trei săptămâni, vom avea claritate referitor la data alegerilor parlamentare, a declara deputatul socialist Grigore Novac într-un interviu pentru portalul Tribuna. Întrebat despre decizia de invalidare a alegerilor primarului de Chișinău, Novac a spus că este vorba de un precedent juridic foarte periculos pentru democrația din RM: „eu cred că această hotărâre a tuturor instanțelor va fi un precedent care poate fi utilizat inclusiv în campaniile ulterioare, mă refer și la cea parlamentară din toamnă, și cele locale ce urmează.” Totuși, socialistul a punctat că instanța a avut suficient temei pentru a proceda astfel și că Andrei Năstase, fiind jurist, „intenționat” a mers pe această cale și știa că a încălcat legea.

XS
SM
MD
LG